Бивши учитељ из Кнежева тврди да је усавршио Теслин мотор”

ATV
Бивши учитељ из Кнежева тврди да је усавршио Теслин мотор”

Усавршио сам проналазак Николе Тесле, тврди Зоран Вујиновић са Влашића. Овај проналазач, иначе бивши сеоски учитељ, жели да патентира такозвани "Теслин мотор” – проналазак који ће, како тврди, промијенити свијет.

Комбинацијом чудесног мотора и обновљивих извора каже да нуди ријешење за глобални проблем климатских промјена. Заједно са тимом од 20 људи ускоро  креће у реализацију неоставарених идеја великог Тесле.

"Јако нам је била интересантна изјава да је то његов највећи проналазак у каријери. Кад се сагледа све, то је рецимо прича која је интернационално представљена. То је глобално сад позната прича и ми идемо сад са тим пројектом у реализацију. Одбили смо да идемо вани то радити. Један од услова био је да радимо овдје у БиХ и испуњен је тај услов тако да идемо у реализацију тог пројекта”, каже Зоран Вујиновић.

На пројекту је радио 25 година. Хвали се да га је препознао њемачки "Мерцедес” који је заинтересован за сарадњу, као и неке јапанске компаније. Развој и тестирање револуционарног мотора из Кнежева ипак кошта.

"Ми од партнера тражимо 250 милиона евра за тај пројекат. Знамо да су на једном од сада атрактивних модела – Ауди Љ7,  само мале нијансе коштале неколико милијарди евра”, рекао је Вујиновић

Од Владе Српске може да добије само 10 хиљада марака. Али само ако се пријави на годишњи конкурс за технолошке иновације. И наравно, ако побиједи.

"Прошле године смо имали конкурс за подршку иноваторству. Такође, за подршку развоја технологија. Наравно, кад ове године буду расписани конкурси господин може да се пријави”, рекла је Биљана Војводић, помоћник министра науке и технологије у Влади РС.

Вујиновић каже да ће се први Теслин мотор ускоро градити у Бањалуци. Нада се да ће се његови мотори користити у његовом родном крају Доњим Корићанима на Влашићу – и то на још неизграђеној Еко-зони. Вујиновић је, иначе, генерални менаџер футуристичког пројекта и повезница између турских инвеститора и надлежних институција у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана