Bivši srbački stranački lideri privatnim biznisom liječe izborni poraz

Danijela Stokanić
Bivši srbački stranački lideri privatnim biznisom liječe izborni poraz

Srbac - Predsjednik srbačkog NDP-a Goran Ćosić podnio je ostavku na tu funkciju poslije ubjedljivog poraza njegove partije na lokalnim izborima u ovoj opštini, a izborni debakl liječiće u privatnom biznisu.

Na čelo NDP-a, kao vršilac dužnosti, došao je njegov partijski kolega Saša Šarić, odbornik u lokalnom parlamentu.

NDP je pretrpio težak izborni poraz na posljednjim izborima u Srpcu, jer je osvojio svega 757 glasova za razliku od 2012. godine kada su imali duplo više glasova, odnosno 1.483. Ćosić je dobio tek 395 glasova, za razliku od prethodnih izbora kada je za njega glasao 831 građanin.

Ćosić ostavku pravda privatnim obavezama i potrebom podmlađivanja stranačkih kadrova.

- Ostavku sam najavio još prije izbora, ali s obzirom na obaveze koje su uslijedile, ostao sam i to da završim. Mislim da su stranci potrebni mlađi ljudi sa novim idejama - rekao je Ćosić koji će biti odbornik NDP-a u lokalnom parlamentu.

Dodao je da je dovoljno dugo bio na čelu srbačkog NDP-a i da se umorio, te da ima mnogo obaveza u svojoj firmi.

U novom skupštinskom sazivu, NDP će imati svega dva odbornika, Ćosića i Šarića, a prije četiri godine su dobili tri mandata. Neposredno poslije konstituisanja skupštine, iz SNSD-a im je pristupio Branislav Savić, koji je tako prevagnuo većinu u korist tadašnje Koalicije Zvono.

Težak poraz u ovoj opštini pretrpio je i SDS koji je prije četiri godine imao 1.927 glasova, a na ovogodišnjim izborima dobili su podršku 1.417 birača. Umjesto četiri odbornika koliko su imali u dosadašnjem sazivu, dobili su tri mandata, što je jedan od najlošijih rezultata SDS-a.

U izbornom štabu ove partije očekivali su najmanje pet odborničkih mjesta, a zanimljivo je da nijedan mladi kandidat nije dobio mjesto u Skupštini, za razliku od SNSD-a koji je pojačalo šestoro mladih odbornika.

U SDS-u za sada izbjegavaju konkretan odgovor na pitanja o eventualnim kadrovskim promjenama u Srpcu.

- SDS je u procesu promjena u čitavoj RS, tako da će kroz novi izborni ciklus u samoj stranci biti provjereno i njeno rukovodstvo - rekao je predsjednik srbačkog SDS-a Ranko Nedić, koji je po drugi put doživio težak poraz u trci za načelnika opštine.

PDP je jedini od srbačkih članica Saveza za promjene koji je ostvario minimalne ciljeve zacrtane pred izbore, odnosno zadržali su tri odbornička mjesta. Predsjednik PDP u Srpcu Mićo Malbašić očekivao je četiri mandata, ali kaže da za sada neće biti kadrovskih promjena.

Vječito u opoziciji

Goran Ćosić će ostati upamćen kao vječiti opozicionar koji je rijetko dobijao priliku da se održi na vlasti. Poslije lokalnih izbora 2012. godine izabran je za predsjednika Skupštine opštine, ali je na ovoj funkciji ostao svega godinu i po.

Zbog turbulencija u Koaliciji Zvono, ali i stvaranja nove skupštinske većine od strane SNSD-a i SP-a, podnio ostavku kako ne bi bio smijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana