Бивши маринци из Америке потегли до Требиња

nezavisne.com
Бивши маринци из Америке потегли до Требиња

Требиње - Педесетак бивших припадника Морнаричке пјешадије ЈНА, популарни требињски маринци, који су у Требињу овај род служили или су у њему проводили официрску службу, организовали су у овом граду протеклог викенда дводневно дружење, на коме је најприје извршена смотра у кругу бивше војне касарне, а онда су евоциране успомене.

Македонац Стевчо Петковски, који је као главни организатор овога скупа преко Фацебоока анимирао своје некадашње другове, каже да је у питању други скуп требињских маринаца, који се можда јесу физички промијенили, али не и у срцу.

“Једном маринац - увек маринац, једном пријатељ - заувек пријатељ, такви смо били и давних седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, такви ћемо и остати, све ако нас буде било”, рекао нам је на постројавању Петковски, који је од 1985. до 1992. године био командир вода својих маринаца.

“Никада нећу заборавити своју 472. бригаду Морнаричке десантске пјешадије у Требињу, али ни овај град, где сам провео своје најсретније дане и где су људи сваког војника, сваког старешину који је дошао овде прихватили тако топло да је ово остао град у мом срцу за сва времена”, истакао је Петковски.

Маринцима се кратко обратио и потпуковник у пензији Славко Жарковић, који је цио свој радни вијек, све до рата, провео као маринац.

“И касније сам остао у овој јединици, која је мало прије рата промијенила свој назив у моторизовану, али су њени припадници, и некадашњи и они који су јој се прикључили у Одбрамбено-отаџбинском рату, показали срчаност, храброст и спремност правих маринаца и на то сам јако поносан”, казао је Жарковић, поручивши да су његове жеље да се вријеме ратовања никада више не понови.

Бивши маринци су у Требиње стигли из свих бивших југословенских република, али и Европе, па чак и из САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана