Бивши ђаци школе у поткозарском селу Драгељи прославили 60 година матуре

Милан Вујић
Бивши ђаци школе у поткозарском селу Драгељи прославили 60 година матуре

Градишка - Сјећање на школске дане, успомене и анегдоте поново су оживјели бивши ученици некадашње четворогодишње школе у поткозарском селу Драгељи код Градишке, који су се окупили и прославили 60 година матуре.

Шездесет година касније, на истом мјесту поздрави, загрљаји, сузе радоснице и много смијеха. Окупили су се бивши основци и евоцирали успомене на срећно дјетињство и најљепше ђачко доба.

Једна је бивших ученица ове школе, Бранислава Благојевић, са сјетом се присјетила ђачких дана и дружења.

- Драго ми је што смо се окупили након толико времена да се заједно присјетимо школских дана, дружења и првих љубави. Лијепи су то дани били, радовали смо се доласку у школу, дружењу, пријатељству... Некако је све било другачије него данас, а имали смо и веома доброг учитеља Радомира Чађу, који се према нама опходио као пријатељ и родитељ. Он, нажалост, из здравствених разлога, данас није са нама - присјетила се Благојевићева.

Учесници окупљања присјетили су се давних срећних времена, истичући да су тада пјесма и игра биле незаобилазне при сваком дружењу.

- Увијек смо пјевали, дружили се и били заједно. Зими смо се окупљали на посијелима, а љети пред задругом - испричала је Смиља Никић-Телечки, која данас живи у Новом Саду.

Бивша ученица ове школе је и Смиља Ромић, учитељица у пензији, која данас живи у селу Ламинци код Градишке.

- Наша генерација била је весела и пуна живота. Свако вече смо шетали кроз село и пјевали изворне народне пјесме. Такав је био наш излазак и били смо јако срећни и задовољни. Била су то добра времена - присјетила се Ромићева.

За разлику од данашње ситуације, када се све више сеоских школа гаси, прије шездесет година школа у Драгељима била је претијесна за све ђаке. Тих педесетих година прошлог вијека настава у овој сеоској школи одвијала се у двије смјене за више од 80 ученика, који су постали добри и поштени људи.

Брак

Као и у свакој школи, тако су се и у овој малој сеоској школи рађале прве љубави, од којих су неке крунисане браком. Таква је и љубав Браниславе и Станоје Благојевића, који су у срећном браку пуних 55 година и живе у сусједном селу Грбавци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана