Бивши борци општине Србац биће сачувани од заборава

Дејан Јовичић
Бивши борци општине Србац биће сачувани од заборава

Србац - Општина Србац годишње ће издвајати 10.000 КМ за обиљежавање важнијих догађаја из Одбрамбено-отаџбинског и Првог и Другог свјетског рата.

На иницијативу начелника Српца Млађана Драгосављевића, формиран је Одбор за обиљежавање значајних датума и јубилеја и израђен календар свих важнијих збивања из протеклих ратова.

- Обухватили смо 43 догађаја чије ће обиљежавање заједнички организовати Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова, борачке организације и мјесне заједнице, а приједлог календара је добио једногласну подршку одборника на засједању локалног парламента - рекао је Драгосављевић.

Највећим дијелом биће организовани парастоси за погинуле борце Војске Републике Српске, а први пут ће се обиљежити неки од значајнијих догађаја из Првог и Другог свјетског рата, као што су Дани сјећања на побједу српске над аустроугарском војском у Церској бици и помен за десет страдалих дјевојака у Новој Веси 1944. године.

Историчар Данило Кошутић, један од чланова Одбора за обиљежавање значајних датума, рекао је да ће ускоро бити сачињен списак учесника НОР-а из свих насељених мјеста општине Србац како би се њихова имена сачувала од заборава и списак ставио под трајну заштиту.

- Велика је штета што не постоји сличан списак учесника Првог свјетског рата, па се тек сада трага ко су све били добровољци из Српца који су се борили на Солунском фронту - истакао је Кошутић.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Србац Бранко Пивашевић рекао је да на подручју Српца има још само пет живих учесника НОР-а, због чега је потребно трансформисати одбор у неку врсту удружења потомака и поштовалаца НОР-а и борбе против фашизма.

- Због тога смо кооптирали неколико нових чланова у предсједништво, међу којима је Милутин Стегић, коме су усташе 1944. године свирепо побиле 20 чланова шире породице, Миодраг Давидовић, генерал из Одбрамбено-отаџбинског рата, којем су три стрица били официри у НОР-у, мјештанин Раде Вујић, који редовно организује прославу некадашњег Дана Републике, 29. новембра и још неколико нових чланова - рекао је Пивашевић.

Од 1.214 учесника НОР-а са подручја општине Србац, 390 их је погинуло, док је њих 315 одведено у заробљеништво.

У протеклом рату учествовало је око 4.500 бораца са подручја Српца, а њих 120 изгубило је животе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана