Бисте народних хероја претворили у отпад

Marijana Miqić
Бисте народних хероја претворили у отпад

БAЊAЛУКA - Четири бронзане бисте које су украдене половином јуна ове године из Партизанског гробља у Кнежеву пронађене су полупане и претворене у отпадни материјал у бањалучком насељу Врбања.

У Полицијској станици Кнежево потврдили су да су пронађене украдене бисте, те да ће против починиоца овога кривичног дјела бити предузете законом предвиђене мјере.

Незванично сазнајемо да је због сумње да је украо и препродао бисте ухапшен Милорад Свјетлановић (21) из Кнежева који је вишеструки повратник у чињењу кривичних дјела.

У Центру јавне безбједности Бањалука казали су да ће се о овом догађају огласити данас.

Предсједник СУБНОР-а у Кнежеву Тодор Дукић рекао је да су украдене бисте народних хероја Дујка Комљеновића, Ђуре Пуцара Старог, Радојке Лакић и Луке Радетића, те да вриједност биста износи 88.000 марака.

Дукић је нагласио да су бисте које су украдене биле полупане и продате откупној радњи у Бањалуци за 800 марака као отпадни материјал.

- Нанесена је велика штета и надамо се да ће починиоци овог кривичног дјела бити кажњени - казао је Дукић и додао да је у посљедњих 15 година у више наврата скрнављено Партизанско гробље у Кнежеву, али било је напада и на спомен-обиљежја у Доњим Корићанима, Петровом Пољу, те у кањону ријеке Угар.

Према незваничним информацијама, бисте које су полупане продате су откупној радњи племенитог материјала "Јовић" из бањалучког насеља Врбања.

Према сазнањима "Гласа Српске", полупане бисте тежиле су 166 килограма, а један килограм племенитог материјала продаван је за пет марака.

- Није ми јасно како неко може да откупљује украдене ствари, а зна се колики је њихов значај за народ и његову слободарску традицију. И ти откупљивачи свјесно чине кривична дјела - казао је Дукић.

Повеља

Тодор Дукић рекао је да су због расвјетљења овог кривичног дјела предложили СУБНОР-у РС да се Полицијској станици Кнежево додијели повеља или признање те да су из СУБНОР-а РС потврдили да ће Полицијска станица у овој општини добити признање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана