Бисери требињске Гимназије “Јован Дучић”: Петице подлога за нови почетак

Ратомир Мијановић
Бисери требињске Гимназије “Јован Дучић”: Петице подлога за нови почетак

Требиње - Шест ученица четвртог разреда требињске Гимназије “Јован Дучић” завршиле су средњошколско образовање са просјеком оцјена пет, а пред њима су осим матуре, припреме за пријемне испите и избор будућег занимања и животног правца.

Душка Киса, Марија Мишковић, Ивана Кашиковић, Сара Деретић, Ивана Јанковић и Ирена Ијачић понос су Гимназије и Требиња, а међу њима, како кажу, није било зависти, већ су једна другој подршка и заједно су се веселиле успјесима. Оне кажу да су срећне јер је било много одличних ученика у њиховој генерацији гимназијалаца.

Душка Киса планира да упише психологију у Новом Саду. Ишла је у разред са Маријом Мишковић и у њој није видјела конкуренцију већ јој је било драго што има доста одличних ученика у генерацији и ко год да буде изабран за ђака генерације, то је, каже Душка и заслужио.

- Ове четири године су незаборавне, а кроз средњошколско образовање научила сам да будем стрпљива и да се посветим оном што волим. У Гимназији сам имала срећу да откријем жељу за писањем - рекла је Киса, која је добила више награда за поезију и поетику.

Марија планира да упише медицински факултет у Фочи. Увијек ће се сјећати средњошколског дружења и екскурзије. Према њеним ријечима, још увијек нису свјесни да је средњошколско образовање прошло.

- Гимназија је сјајна школа и пружила нам је доста знања, могућности за даље образовање и напредовање. Поносна сам јер сам једна од вуковаца у веома јакој генерацији. Завршена је Гимназија и крећемо у нови период у животу у коме опет идемо из почетка - истакла је Мишковићева.

Ивана Кашиковић каже да није очекивала овакве резултате када је, прије четири године, уписала Гимназију. Жеља јој је да упише Факултет техничких наука у Новом Саду, смјер софтверско инжињерство.

- Драго ми је што сам вуковац у сјајној генерацији која има доста талентованих ученика. Било је доста лијепих тренутака, а најупечатљивија у сјећању остала је екскурзија - са осмијехом на лицу прича Ивана.

И њена другарица Сариа Деретић пресрећна је што је имала прилику да буде окружена добрим и паметним људима. Један веома лијеп период живота је завршен, а пред њом је студиј Електротехничког факултета у Београду.

- Научила сам да се сваки труд исплати, а кроз претходне четири године увидјела сам и свој таленат за писањем. Гимназије ћу се увијек сјећати јер сам у њој стекла доста пријатеља - истакла је Деретић.

Ивана Јанковић жели да упише Факултет техничких наука у Новом Саду, смјер софтверско инжињерство, а у том граду придружиће јој се Ирена Ијачић која планира на Факултет техничких наука. Поносне су што су вуковци и кажу да се уз добру организацију се може постићи.

- Битна је организација у константан рад, а дружење нас то оставља најјачи утисак - нагласила је Ијачићева.

Младим дјевојкама, на крају сусрета, пожељесмо срећу, а Требиње треба да буде поносно на њих и сигурно је да ће, гдје год да су, са великим успјехом проносити име најјужнијег града Српске.

Растанак

Задовољне успјехом који су оствариле, младе Требињке тужне су због растанка. Пред њима је прослава матурске вечери, 27. маја и свечани дефиле градом, а онда свако на своју страну јер нове обавезе зову.

- Памтићу Гимназију по лијепим тренуцима и дружењу. Она нас је научила доста тога иако је било много и рада и труда, одрицања. Године у Гимназији су пролетјеле - искрена је Ивана Јанковић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана