Билећка ауто-школа подмладла голфа да обучава будуће возаче

Анита Јанковић-Речевић
Билећка ауто-школа подмладла голфа да обучава будуће возаче

Билећа - Власник ауто-школе "Вуја" из Билеће Драгољуб Вујовић осумњичен је да је фалсификовао документацију за возило "голф пет", на којем су се обучавали кандидати за полагање Б категорије, да би "подмладио" возило и тако испунио законске услове, сазнаје "Глас Српске".

Према закону, аутомобил за обуку кандидата Б категорије не смије бити старији од 12 година, а Вујовић је у копији саобраћајне дозволе и власничке књижице коју је доставио Заводу за образовање одраслих РС измијенио годиште свог возила, покушавајући да избјегне куповину другог аутомобила и да уз помоћ старог ради још двије године.

Потврдили су ово у Министарству унутрашњих послова (МУП) РС, истакавши да су против Д. В. из Билеће полицијски службеници Полицијске управе Требиње средином марта доставили Окружном јавном тужилаштву у овом граду извјештај о почињеном кривичном дјелу фалсификовање исправе.

- Полиција је утврдила да је осумњичени фалсификовао копије потврде о регистрацији возила и потврде о власништву возила. Фалсификовану документацију је доставио Заводу за образовање одраслих као прилоге уз захтјев за измјену рјешења о раду ауто-школе - истакли су у МУП-у Српске и додали да је на овај начин осумњичени приказао новији датум производње возила, с циљем да избјегне куповину другог возила, које би испунило законске услове за потребе обуке.

У Заводу за образовање одраслих наводе да су током контроле утврдили неправилности у овој ауто-школи и привремено јој забранили оспособљавање кандидата за возача моторних возила, до отклањања недостатака. 

- Након што је поменута ауто-школа отклонила недостатке, ван снаге је стављена привремена забрана оспособљавања кандидата, али је одузето одобрење за оспособљавање кандидата Б категорије, док за остале категорије и даље има одобрење - навели су у Заводу.

Додали су да је у току надзор над радом ауто-школе "Вуја", те да кандидат ове ауто-школе не може приступити полагању возачког испита Б категорије.

- Уколико се утврди да је у конкретном случају било злоупотреба, биће предузете све мјере које се односе на поништење обуке и обавјештавање надлежних органа о могућем постојању кривичног дјела - рекли су у Заводу.

Власник поменуте ауто-школе Драгољуб Вујовић пориче да је фалсификовао саобраћајну дозволу.

- Ништа од тога нисам радио. Обављам дјелатност свих обука категорија. Са "голфом петицом" не обављамо обуку од нове године, купио сам ново возило, "пола" - рекао је Вујовић и истакао да није имао ни забрану за обучавање Б категорије, већ да су му "скинули" наведену категорију док није купио нови аутомобил.

-  Чим сам укључио ново возило враћено ми је и обучавање кандидата за Б категорију - додао је Вујовић.

Завод

У Заводу за образовање одраслих истичу да је, уколико утврде да одређена ауто-школа не испуњава законске услове, предвиђена санкција која подразумијева забрану ауто-школи да обавља дио или цјелокупно оспособљавање кандидата у трајању до два мјесеца или док се недостаци не отклоне. Додали су да информације о могућем кривичном дјелу обавезно достављају МУП-у који даље врши провјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана