Билећанин написао пјесму српској одбојкашици Тијани Бошковић

Ратомир Мијановић
Билећанин написао пјесму српској одбојкашици Тијани Бошковић

Билећа - Да су Билећани и Херцеговци поносни на успјехе своје суграђанке, најбоље свјетске и српске одбојкашице Тијане Бошковић, одавно је познато, али да су толико захвални за сву пружену радост и да су јој и химну направили, то је посебна прича.

За то су најзаслужнији текстописац Миодраг Љумо Хрњез и млади композитор Стефан Денда.       

- Сви Билећани су веома поносни на нашу Тијану. И не само у Билећи, цијела наша Херцеговина је воли. Љумо и ја смо то хтјели приказати на музички начин, да бисмо је мало издвојили од других. Са Љумом сам почео сву ту причу и сарађивали смо све док нисмо добили коначну форму. Уочио сам да пјесма има много прегледа и дијељења на интернету и закључио да се веома допала публици. Мој циљ је био да ту пјесму поклоним Тијани Бошковић у име свих Билећана. И што је најважније Тијани се пјесма свидјела, а то нас чини посебно сретним - каже Стефан.

Пјесму су отпјевали Стефан Клинцов и Ђурђа Вукашиновић.

- Много волим да учим и трудим се да у свему дам свој максимум. Трудим се да све своје обавезе поравнам са тиме што студирам два смјера Композицију и Музичку теорију и педагогију на Академији умјетности у Бањалуци. Међутим, и поред тога увијек мора да се уради нека композиција или пјесма. Хтио сам уписати композицију, али нисам знао шта и како иде и за то се требало припремити. Сваком човјеку је потребно претходно стечено знање - каже Денда. Осим тога, овај младић је велики вјерник и пјева у црквеном хору.

- Компоновао сам музику средњег вијека и тренутно свирам хармонику, клавир и клавијатуре - прича нам Стефан. У посљедње вријеме Билећанин се, како каже, специјализовао за спортске химне.

- Све је почело од Атлетског, а након тога и Пливачког маратона у Билећи, Затим ме је Џудо клуб из Гацка звао да им компонујем химну клуба. Послије њих и Рукометни клуб Леотар, а највише ме радује да је све то лијепо прихваћено - каже Стефан. Додаје да је бити композитор веома скуп хоби јер особа која компонује мора да има сву потребну опрему.

- Међутим, сав новац који се уложи у овај посао на крају се исплати - каже нам Стефан.

Парадокс је то да у Билећи спорта, част часним изузецима, готово и нема. Али зато има Тијану, Стефана, Љума....

- Па ако не играмо, нека макар пјевамо - кажу Билећани. +

Дворана и билборд

Билећани су одлуком да Спортска дворана у тој општини носи Тијанино име указали част славној одбојкашици. Када је са репрезентацијом Србије 2016. освојила сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију, Билећани су јој у знак захвалности дочекали са четири билборда у центру града.

 

Стихови пјесме 

Кад сервира тајфун свира

Кад смечује ко гром бије

У блокаду кад залази

Ту противник не пролази....

 

Енергијом све покреће

Херцеговка из Билеће

По терену свуда лети

Најбоља је на планети

 

Одбојку је прославила

Цијели свијет је задивила

Лети прича сваког дана

Најбоља је Тијана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана