Бик капиталац окупио бившу Југу у Ситнешима код Српца

Дејан Јовичић
Бик капиталац окупио бившу Југу у Ситнешима код Српца

Србац - Први "Бик фест" у Ситнешима код Српца окупио је минулог викенда више стотина посјетилаца из Српца, Прњавора, Градишке и других општина, а неки од њих су само због ове манифестације стигли из свих крајева бивше Југославије.

Главна атракција био је бик који се пекао на ражњу пуна 24 часа, а за његову припрему ангажовани су најбољи кулинарски мајстори из Српца. Један од њих био је Владо Турчиновић који је до сада испекао три бика, али се први пут "суочио" са оваквим капиталцем, тешким чак 610 килограма.

- Није га било нимало лако испећи, али смо одговорили изазову. Тајна доброг печења крије се у сувом буковом дрвету и специјалном преливу којег чине со, "вегета", уље, вода и још неколико мирођија - рекао је Турчиновић.

Предсједник Савјета МЗ Ситнеши Раде Вујић казао је да су се у организацију укључили фолклораши, ловци и фудбалски ветерани из овог села, али и чланови Удружења лажова.

- Хтјели смо да вратимо дух прошлих времена када су се организовали зборови и сеоска прела, због чега уприличили концерт фолклора и игранку у друштвеном дому, исто онако како су то радили наши преци. Поносни смо што су нам у госте дошли људи свих вјера и нација, али и различитих политичких убјеђења, што нам је и био циљ - рекао је Вујић.

Међу посјетиоцима је био Роберт Берић који је стигао са четворицом пријатеља из Словеније након што су путем друштвених мрежа сазнали за овај догађај. Пропутовали су на стотине километара како би се провеселили са мјештанима.

- Неки од нас воде поријекло из ових крајева и када смо чули да се припрема добра забава одлучили смо да дођемо. Код нас нема оваквих дешавања. Сјајно се проводимо, а догодине долазимо у већем броју - рекао је Берић.

Иако се специјалитет са ражња могао окушати бесплатно, домаћице из села су се потрудиле да припреме мноштво специјалитета којима су почастили посјетиоце фестивала.

- Нема жене која није нешто донијела, било да се ради о колачима, питама или другим традиционалним јелима. Хтјели смо да у духу Васкрса дарујемо нешто од срца из својих домова и уједно допринесемо очувању традиције и обичаја овог краја - рекла је мјештанка Драгица Бабић.

"Бик фесту" је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да су оваква окупљања најбољи начин да се оживи друштвени живот у руралним подручјима.

- Упућујем све похвале на организацији овог догађаја који је поред доброг дружења био веома богат и на културном пољу. Општина ће увијек подржавати овакве иницијативе, а доказ за то је што смо ове године у буџету повећали издвајања за културне и спортске манифестације - рекао је Драгосављевић.

Госте је одушевила и љепота народних ношњи и игара које су приредили чланови приједорске Фолклорне секције "Расавци" и домаћег Фолклорног удружења "Мотајички вук".

Први бик побјегао

Секретар Удружења лажова из Ситнеша Вид Бабић каже да су прије неколико дана отишли по бика у Имљане код Кнежева, међутим кад су стигли, схватили су да је бик нестао.

- Кад је чуо шта му се спрема, бик се успаничио и побјегао главом без обзира па смо морали потражити новог - рекао је Вид који се куне да је заиста било тако иако је двије године заредом проглашаван за највећег лажова у општини Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана