Бијељински гимназијалац Милан Јосић преко глобуса дошао до олимпијаде у Хонгконгу

Љиљана Алексић
Бијељински гимназијалац Милан Јосић преко глобуса дошао до олимпијаде у Хонгконгу

Бијељина - Бијељинска Гимназија “Филип Вишњић” расадник је талентованих ученика, а многи поникли одатле данас су признати и истакнути стручњаци далеко ван граница наше земље.

Један од њих је и Милан Јосић, ученик четвртог разреда који крчи свој пут на стазама науке, што је потврдио и пласманом на Свјетску географску олимпијаду која ће бити одржана у Хонгконгу.

 

Пласман је обезбиједио освојивши треће мјесто на “Балканијади” у Румунији.

- У августу нас четворо из БиХ идемо на такмичење у Кину. Једна дјевојка из Власенице и ја представљаћемо Републику Српску, а учествоваће и два такмичара из ФБиХ. То је највећи успјех на овим просторима када је ријеч о такмичењу из географије, а уједно и највећи успјех за бијељинску Гимназију - каже овај младић.

Стицање услова за путовање у Хонгконг није био лако. Иза овог гимназијалца стоје бројни сати учења и вјежбе.

- Прошле године сам први пут учествовао на такмичењу које спроводи Регионални центар за таленте из Београда. Пошто се такмичење не организује у БиХ, укључио сам се у такмичење у Србији. Регионално такмичење одржано је у Новом Саду, гдје сам освојио медаљу и пласирао се даље на Националну географску олимпијаду у Београду, гдје сам освојио треће мјесто и пласирао се на “Балканијаду”, која је одржана у Јашију у Румунији. Тамо сам освојио треће мјесто и то је било кључно за мој пласман на Свјетску географску олимпијаду - испричао је овај младић.

Не крије да гаји велике наде и амбиције, а у своје знање, каже, не сумња. Напорно вјежба и припрема се за такмичење које ће бити на енглеском језику.

- Материјали за припрему су са Кембриџа и Оксфорда, а то су прилично обимне књиге са више од 600 страница, као и рјечници појмова. Припреме су у току, био сам у Београду, гдје су нам предавања држали студенти докторских студија, а фокус овогодишње олимпијаде је на тзв. паметним градовима, као што је и сам Хонгконг - каже Милан. Истиче да би био поносан да у будућности види и друге гимназијалце на тако великим такмичењима.

- Надам се да ћемо наставити са оваквим резултатима јер сам видио да имамо младих талената који могу да понове овакав успјех - каже он. Прича да је и раније добијао награде из такмичења у домену географије, али и из енглеског језика, гдје се пласирао у финале на такмичењу које је организовала америчка амбасада. 

Љубав према овој науци гаји од малих ногу.

- Географија је моја велика љубав од раног дјетињства. Одувијек ме је то занимало, гледао сам карте, атлас и пратио путописе. Проводим сате гледајући глобус, провјеравам информације на интернету и стално сам у току са тим догађањима. Волим и историју, али некако са географијом сам пронашао себе - каже он. Иако је географија његова велика љубав, свој даљи образовни пут наставиће у другом правцу.

- Много бих волио да студирам географију и да наставим да се тиме бавим у будућности, али, нажалост, географија је данас прилично неперспективан предмет када је ријеч о запослењу, а о будућности се размишљати мора. Због тога сам се одлучио за студије на Факултету техничких наука у Новом Саду - истакао је Милан.  

Подршка

За пут у далеку Кину стигла је и финансијска подршка.

- Када су спонзори чули за овај пласман, подржали су нас и наишли смо на добар одазив код приватника, али и Републичког педагошког завода РС - рекао је Милан Јосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана