Bijeljinski đaci učionice zamijenili školskim radionicama

Ljiljana Aleksić
Bijeljinski đaci učionice zamijenili školskim radionicama

Bijeljina - Učenici prehrambenih smjerova Poljoprivredno-medicinske škole u Bijeljini učionice su zamijenili mini-pekarom i radionicom za preradu voća i povrća, te proizvodnju sira.

Đaci su ranije praktičnu nastavu obavljali kod privrednika, a sada imaju mogućnost da svoja umijeća usavrše u školi.

Prema riječima direktora ove škole Milorada Vukovića, đaci u radionicama proizvode pekarske proizvode, sir koji se koristi u đačkoj kuhinji Doma učenika, a u toku je i proizvodnja zimnice.

- Učenici kroz ove radionice upotpunjuju svoje teoretsko znanje i stiču vještine za poziv za koji su se opredijelili. Na taj način se zaokružuje cjelina od teoretskog do praktičnog znanja, što će im sutra biti dobra preporuka kod poslodavca pri zapošljavanju - naveo je on i dodao da im je cilj da u narednom periodu, čim budu stečeni uslovi, pekarske proizvode pokušaju da plasiraju na tržište.

Kao i drugi pekari u gradu koji ustaju u cik zore da bi pripremili topla peciva i hljeb za svoje sugrađane, tako i ove mlade zanatlije veoma ozbiljno shvataju svoj poziv.

Koordinator za izvođenje praktične nastave Slađana Marković kaže da praksa počinje već u sedam ujutro.

- Časove smo izmjestili iz učionica u radionice, gdje učenici usvajaju praktična znanja. Osim pekare izdvojila bih radionicu za pravljenje sira, koji se dobija od mlijeka sa naše školske farme. Na oglednoj farmi mjesečno bude proizvedeno više od 5.000 litara mlijeka - rekla je ona.

I ovo nisu jedini poslovi koje učenici škole obavljaju.

Na školskoj ekonomiji učenici obavljaju praksu na oko 104 hektara obradivih površina, a najčešće uče da siju žitarice i povrće.

Za uzgoj voća i povrća zaduženi su učenici koji pohađaju smjer poljoprivredni tehničar, dok su veterinari zaduženi da vode brigu o oko pedesetak grla stoke.

Za većinu njih ovi poslovi nisu nepoznati, jer potiču iz porodica koje se decenijama bave poljoprivredom, pa im je želja da stečenim znanjem u školi unaprijede svoja gazdinstva i pomognu roditeljima.

Učenici ove škole redovni su izlagači na raznim sajmovima u Bijeljini, gdje predstavljaju proizvode koji su plod praktične nastave.

Donacija

Bolje uslove za odvijanje praktične nastave đaci su dobili u okviru projekta „Prilika plus“, koji realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz podršku vlade Švajcarske.

Škola je dobila oko 82.000 KM donacije, zahvaljujući čemu je ove školske godine nabavljena oprema za dvije radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana