Бијељински ђаци учионице замијенили школским радионицама

Љиљана Алексић
Бијељински ђаци учионице замијенили школским радионицама

Бијељина - Ученици прехрамбених смјерова Пољопривредно-медицинске школе у Бијељини учионице су замијенили мини-пекаром и радионицом за прераду воћа и поврћа, те производњу сира.

Ђаци су раније практичну наставу обављали код привредника, а сада имају могућност да своја умијећа усаврше у школи.

Према ријечима директора ове школе Милорада Вуковића, ђаци у радионицама производе пекарске производе, сир који се користи у ђачкој кухињи Дома ученика, а у току је и производња зимнице.

- Ученици кроз ове радионице употпуњују своје теоретско знање и стичу вјештине за позив за који су се опредијелили. На тај начин се заокружује цјелина од теоретског до практичног знања, што ће им сутра бити добра препорука код послодавца при запошљавању - навео је он и додао да им је циљ да у наредном периоду, чим буду стечени услови, пекарске производе покушају да пласирају на тржиште.

Као и други пекари у граду који устају у цик зоре да би припремили топла пецива и хљеб за своје суграђане, тако и ове младе занатлије веома озбиљно схватају свој позив.

Координатор за извођење практичне наставе Слађана Марковић каже да пракса почиње већ у седам ујутро.

- Часове смо измјестили из учионица у радионице, гдје ученици усвајају практична знања. Осим пекаре издвојила бих радионицу за прављење сира, који се добија од млијека са наше школске фарме. На огледној фарми мјесечно буде произведено више од 5.000 литара млијека - рекла је она.

И ово нису једини послови које ученици школе обављају.

На школској економији ученици обављају праксу на око 104 хектара обрадивих површина, а најчешће уче да сију житарице и поврће.

За узгој воћа и поврћа задужени су ученици који похађају смјер пољопривредни техничар, док су ветеринари задужени да воде бригу о око педесетак грла стоке.

За већину њих ови послови нису непознати, јер потичу из породица које се деценијама баве пољопривредом, па им је жеља да стеченим знањем у школи унаприједе своја газдинства и помогну родитељима.

Ученици ове школе редовни су излагачи на разним сајмовима у Бијељини, гдје представљају производе који су плод практичне наставе.

Донација

Боље услове за одвијање практичне наставе ђаци су добили у оквиру пројекта „Прилика плус“, који реализује Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа уз подршку владе Швајцарске.

Школа је добила око 82.000 КМ донације, захваљујући чему је ове школске године набављена опрема за двије радионице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана