Bijeljinska Dašnica dobija moderan izgled

Ljiljana Aleksić
Bijeljinska Dašnica dobija moderan izgled

Bijeljina - Uređenje bijeljinskog kanala Dašnica u dužini od oko 2,5 kilometara zvanično je počelo u petak, a sredstva za ovaj projekat, vrijedan 2,35 miliona evra bez PDV-a, obezbijeđena su iz kredita Evropske investicione banke.

Radovi su povjereni bijeljinskom preduzeću “Buk promet”, a rok za završetak je 540 radnih dana.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Čedomir Stojanović, koji je ozvaničio početak radova, rekao je da je ovo jedan od bitnijih projekata koji se finansira iz kreditnih sredstava EIB-a, koje je Vlada namijenila za odbranu od poplava. On je naveo da će, osim projekta regulacije Dašnice kroz gradsko jezgro, u Bijeljini biti urađena kompletna regulacija kanalske mreže, čime će grad biti zaštićen od brdskih voda.

- Bijeljina je u poplavama 2014. godine imala veliku štetu od brdskih voda, koja je bila veća i od štete koju su izazvale rijeke Drina i Sava - podsjetio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, uz završen Savski nasip u Semberiji, nakon završetka ovog projekta i najskorijom izgradnjom drinskog nasipa, Bijeljina će sa velikom sigurnošću biti zaštićena od poplava.

Stojanović je rekao da se kanal Dašnica uređuje dužinom od 2,1 kilometar, uz uređenje i 750 metara spojnog kanala, a za 20 dana biće uveden i izvođač radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i Glogovca.

Direktor ustanove “Vode Srpske” Milan Kikić istakao je da je ovaj projekat dio hitnih mjera Vlade RS na zaštiti od poplava. On je najavio da će kanal nakon ovog uređenja dobiti moderan, urbani izgled, kao i rekreativni sadržaj sa pješačkim i biciklističkim stazama.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je osnovna namjena projekta regulacija vode i zaštita od poplava, a kanal će nakon uređenja biti lijepo mjesto za odmor građana.

Umjesto prvobitno planiranog betona, obale i dno kanala biće obložene prirodnim materijalom, kamenom i kamenim oblutkom, kako bi se sačuvao živi svijet u vodotoku.

Na desnoj obali kanala u dužini od 1.850 metara biće uređena pješačko-biciklistička staza, a obostrano će nad vodom biti izgrađeno 25 platformi i galerija za odmor i rekreaciju, uključujući i igralište za djecu. Duž lijeve strane kanala biće uređeno 660 metara pješačke staze.

Zaštita od poplava

Čedomir Stojanović je rekao da je uređenje Dašnice samo dio projekata zaštite od poplava koje realizuje Vlada RS.

- Naredne sedmice počeće sanacija nasipa u Gradišci, u Srpcu će radovi početi za mjesec, uslijediće i sanacija nasipa u Brodu i u Srpskoj ćemo imati potpunu zaštitu od rijeke Save - istakao je Stojanović i dodao da se do 2021. godine očekuje dobra zaštita od poplava u Srpskoj.

Uređenje kanala Dašnica

- 2.597,74 metra

- 15.000 m3 zemljanih radova

- 8.000 m3 kamena

- 2.500 m3 betona

- 25.000 m3 armature

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana