Bijeljince guši smrad sa deponije

Ljiljana Aleksić
Bijeljince guši smrad sa deponije

Bijeljina - Suncu i visokim temperaturama stanovnici dijela Bijeljine se ne raduju, posebno mještani mjesne zajednice “Veljko Lukić”, koji, kako kažu, ne mogu normalno da žive od nesnosnog smrada koji se širi s obližnje regionalne deponije.

Ogorčenje ne kriju i ističu da strahuju od ekološke katastrofe.

- Ne možemo od smrada izaći napolje. Ne smijemo prozore da otvorimo. Iznesem veš napolje i vratim ga ponovo na pranje jer se u njega uvuku neprijatni mirisi. Svaki dan je katastrofa, posebno ljeti, kada krenu visoke temperature. O baštama i voću da ne pričamo - rekla je mještanka ovog naselja Rada Milković.

U mjesnoj zajednici “Veljko Lukić” više od polovine stanovništva su izbjegli i raseljeni koji su se nakon posljednjeg rata nastanili u Bijeljini. Kupili su placeve i sagradili nove domove u želji da tu zauvijek ostanu. Ni slutili nisu, kažu, da će im se ovo dogoditi.

- Kada su nam govorili o projektu deponije, mnogo toga su obećali. Rekli su biće reciklažni otpad, prerada smeća i otpada, klanički otpad će se posebno lagerovati i slično. Međutim, od toga nema ništa. To su samo lijepe riječi i obećanja koja nisu ispunjena. Ova deponija je obično smetljište - očajna je Milkovićeva.

Nezadovoljstvo ne kriju ni njene komšije.

- Nama je strpljenje pri kraju i čini se da nikoga nije briga za ovaj problem. Mi ne možemo više da izdržimo. Nemamo gdje da idemo, ovdje smo sagradili kuće sanjajući bolji život, a šta smo dobili. Samo nesnosan smrad, koji nas guši godinama. Bojim se za naše zdravlje - priča Dragan Samardžić, koji živi u blizini deponije.

Da postoje zdravstveni problemi ovih stanovnika potvrđuje bijeljinski kardiolog Milica Lovrić.

- Posebno su na udaru ljudi koji imaju problema sa disajnim putevima, oni kod kojih je narušen imuni sistem, osobe koje imaju alergijsku sklonost i pacijenti sa kardiovaskularnim problemima - kaže ona.

U preduzeću “Eko-dep”, koje gazduje regionalnom deponijom, kažu da čine sve napore da bude smanjen intenzitet neprijatnih mirisa i tvrde da je mnogo bolje stanje nego prije četiri-pet godina.

- Svakodnevno prekrivamo deponovani otpad inertnim materijalom, a određenim sredstvima tretiramo manji nepokriveni dio deponije, sve s ciljem sprečavanja neprijatnih mirisa - rekao je direktor “Eko-depa” u Bijeljini Dragiša Marjanović.

Pomoć

Mještani MZ “Veljko Lukić”, koji su se više puta zbog ovog problema obraćali nadležnima i pisali peticije, više ne vjeruju u obećanja. Kažu da moraju sami naći rješenje za ovaj problem. Nedavno im je pomoć obećana iz bijeljinskog SNSD-a. Gradski odbor ove stranke insistiraće na tome da bude izdvojen novac iz lokalnog budžeta da se deponija ugasi i preseli na drugo mjesto, ali i da se utvrdi odgovornost za ovaj promašeni projekat i sve njegove negativne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana