Bijeljina: Uručena posthumna odlikovanja porodicama 30 boraca

Srna
Bijeljina: Uručena posthumna odlikovanja porodicama 30 boraca

Bijeljina - Medalje zasluga za narod danas su u Bijeljini uručene porodicama 30 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog grada, Lopara i Brčko distrikta.

Posthumna odlikovanja porodicama je uručio izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, koji je rekao da je ovo prilika da se iskaže zahvalnost i poštovanje predsjednika Republike i cijele Republike Srpske onima koji su živote ugradili u temelje Srpske.


"Ovo je prilika kada izražavamo posebnu zahvalnost porodicama koje su dale svoje najmilije i ugradile njihove živote u temelje Republike Srpske, a na nama, njihovim savremenicima, je danas da ih ne iznevjerimo, da nastavimo graditi Republiku Srpsku kao dobro mjesto za život, prije svega mladih pokoljenja", poručio je Karan.

On je upozorio da su se mnogi ustremili na karakter rata u BiH, posebno Sud i Tužilaštvo BiH koji djeluju "po lažnom stereotipu o lažnim agresorima i nekome ko je samo žrtva".

"Prilika je ovo kada posebno ističemo karakter rata u kome su borci Vojske Republike Srpske dali živote, da je ovo bio prevashodno odbrambeni i otadžbinski rat, slobodarski i patriotski", istakao je Karan.

Prema njegovim riječima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao 1.564 borca na inicijativu Boračke organizacije Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Vukašin Dubovina iz fočanskog sela Jabuka, koji je danas preuzeo odlikovanje za svog oca, rekao je novinarima da su odlikovanja čast, ali da je potrebno mnogo više uraditi da u BiH budu kažnjeni zločini nad Srbima i da se omogući obnovljanje srpske imovine i olakša povratak u krajeve sadašnje Federacije BiH odakle su u ratu protjerani.

"U mom selu dogodio se pokolj 22. jula 1992. godine kada su muslimanske snage upale i zapalile 19 srpskih sela. Ubili su više od 60 ljudi, među njima i djecu od devet godina i starce koje su vezali za stogove sijena i palili, a niko još nije odgovarao za to", rekao je Dubovina.

Prema njegovim riječima, u selu su do sada obnovljene samo dvije srpske kuće.

Posthumna odlikovanja borcima vojske Republike Srpske uručena su na svečanosti u sali Skupštine grada Bijeljina, a gradonačelnik Mićo Mićić je u obraćanju porodicama poginulih boraca rekao da su medalje jedan od načina da se pokaže da predsjednik i građani Republike Srpske nisu zaboravili ljude koji su najzaslužniji za njeno stvaranje.

Prema njegovim riječima, svi u Srpskoj treba još mnogo da urade za bolji položaj boračkih kategorija.

Mićić je rekao da u Bijeljini još nije stambeno zbrinuto 30 porodica poginulih i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije, dok je 30 porodica neadekvatno zbrinuto.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović naveo je da u Bijeljini živi 2.000 porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana