Бијељина: Уручена постхумна одликовања породицама 30 бораца

Срна
Бијељина: Уручена постхумна одликовања породицама 30 бораца

Бијељина - Медаље заслуга за народ данас су у Бијељини уручене породицама 30 погинулих бораца Војске Републике Српске из овог града, Лопара и Брчко дистрикта.

Постхумна одликовања породицама је уручио изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, који је рекао да је ово прилика да се искаже захвалност и поштовање предсједника Републике и цијеле Републике Српске онима који су животе уградили у темеље Српске.


"Ово је прилика када изражавамо посебну захвалност породицама које су дале своје најмилије и уградиле њихове животе у темеље Републике Српске, а на нама, њиховим савременицима, је данас да их не изневјеримо, да наставимо градити Републику Српску као добро мјесто за живот, прије свега младих покољења", поручио је Каран.

Он је упозорио да су се многи устремили на карактер рата у БиХ, посебно Суд и Тужилаштво БиХ који дјелују "по лажном стереотипу о лажним агресорима и некоме ко је само жртва".

"Прилика је ово када посебно истичемо карактер рата у коме су борци Војске Републике Српске дали животе, да је ово био превасходно одбрамбени и отаџбински рат, слободарски и патриотски", истакао је Каран.

Према његовим ријечима, предсједник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао 1.564 борца на иницијативу Борачке организације Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Вукашин Дубовина из фочанског села Јабука, који је данас преузео одликовање за свог оца, рекао је новинарима да су одликовања част, али да је потребно много више урадити да у БиХ буду кажњени злочини над Србима и да се омогући обновљање српске имовине и олакша повратак у крајеве садашње Федерације БиХ одакле су у рату протјерани.

"У мом селу догодио се покољ 22. јула 1992. године када су муслиманске снаге упале и запалиле 19 српских села. Убили су више од 60 људи, међу њима и дјецу од девет година и старце које су везали за стогове сијена и палили, а нико још није одговарао за то", рекао је Дубовина.

Према његовим ријечима, у селу су до сада обновљене само двије српске куће.

Постхумна одликовања борцима војске Републике Српске уручена су на свечаности у сали Скупштине града Бијељина, а градоначелник Мићо Мићић је у обраћању породицама погинулих бораца рекао да су медаље један од начина да се покаже да предсједник и грађани Републике Српске нису заборавили људе који су најзаслужнији за њено стварање.

Према његовим ријечима, сви у Српској треба још много да ураде за бољи положај борачких категорија.

Мићић је рекао да у Бијељини још није стамбено збринуто 30 породица погинулих и ратних војних инвалида до четврте категорије, док је 30 породица неадекватно збринуто.

Предсједник Градске борачке организације Миодраг Стевановић навео је да у Бијељини живи 2.000 породица погинулих бораца Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана