Bijeljina: Smijenjeni načelnici postaju savjetnici

Marijana Miljić
Bijeljina: Smijenjeni načelnici postaju savjetnici

Bijeljina - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić odmah nakon smjene šest načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi donio je pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, kojim smijenjene šefove postavlja za savjetnike u službi grada.

SDS i Mićić izgubili su polovinom maja, poslije 11 godina, skupštinsku većinu u Bijeljini, a vlast u gradskom parlamentu preuzeli su SNSD, DNS, SP, SRS i pokret "Uspješna Srpska".

Nova skupštinska većina potom je smijenila Milorada Sofrenića sa čela Odjeljenja za finansije, Slavišu Savića ispred sektora boračko-invalidske zaštite, a Tomicu Stojanovića sa mjesta šefa Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Bez fotelje su ostali i Slavko Bašić, koji je rukovodio Odjeljenjem za društvene djelatnosti, Mile Pejčić, šef Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, te Miladin Rakić, načelnik Odjeljenja za urbanizam.

Mićić je, tvrde u bijeljinskom parlamentu, smijenjenog Sofrenića već uposlio za savjetnika načelnika Odjeljenja za finansije, a isto planira sa ostalim smijenjenim šefovima.

U savjetnike jedino nije otišao Stojanović, koji je vraćen na nekadašnje radno mjesto.

Predsjednik bijeljinske Skupštine Dragan Đurđević rekao je da je Mićić odmah nakon smjene šest načelnika donio novu sistematizaciju radnih mjesta, kojom je predvidio da svaki načelnik odjeljenja ima svog savjetnika.

- Pojedini smijenjeni načelnici odjeljenja su na godišnjem odmoru, a Mićić planira da ih postavi za savjetnike načelnika kada se vrate na posao. Smijenjenog Sofrenića već je postavio za savjetnika u Odjeljenju za finansije - rekao je Đurđević i ustvrdio da je Sofrenić posao dobio bez raspisanog konkursa.

- To je nezakonito i mi ćemo se na taj potez žaliti. Pored toga, insistiraćemo na tome da prilikom zapošljavanja savjetnika bude raspisan konkurs - rekao je Đurđević i dodao da će tražiti mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS na nova zapošljavanja.

Mićić na pitanja u vezi sa zapošljavanjem smijenjenih načelnika nije želio precizno da odgovori.

- Za funkcionisanje Gradske uprave zadužen je gradonačelnik i ja se u skladu sa tim i ponašam. Nije to tako kako oni kažu. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, oni koji imaju pravo da ostanu, ostali su u Gradskoj upravi, drugi su na godišnjem odmoru - rekao je Mićić i dodao da postavljeni načelnici odjeljenja dobijaju ovlašćenja onoliko koliko on misli da treba.

Kada je riječ o Sofreniću, Mićić je rekao da je on postavljen na funkciju koja njemu odgovara.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini Nedeljko Ćorić kaže da Mićić uporno zloupotrebljava službeni položaj, kao što je to radio i prije nego što je izgubio skupštinsku većinu.

- Mićić je privatizovao grad i Gradsku upravu. Ponaša se kao šerif, jer radi sve mimo zakona i ovlašćenja - naveo je Ćorić i dodao da su smijenjeni načelnici zloupotrebljavali svoj položaj kada su bili na čelu odjeljenja s ciljem rješavanja političkih, a ne interesa grada.

Kandidat pokreta "Uspješna Srpska" za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović kaže da Mićić ovakvim zapošljavanjem ne dopušta načelnicima da rade svoj posao.

- Sasvim je jasno da Mićić zloupotrebljava svoj položaj. Pored toga, nema potrebe da načelnici odjeljenja imaju savjetnika - kazao je Maksimović.

U Gradskoj upravi Bijeljine postoji sedam odjeljenja, a nova skupštinska nije smijenila samo Nadu Stjepanović, koja je na čelu Odjeljenja za opštu upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana