Bijeljina: Hotel i tržni centri skratili listu nezaposlenih

Lj. A.
Bijeljina: Hotel i tržni centri skratili listu nezaposlenih

Bijeljina - Lista nezaposlenih u Bijeljini od početka ove godine skraćena je za 519 osoba, a veliki broj njih dobio je radno mjesto u ugostiteljstvu ili trgovini.

Ovo je istakla rukovodilac Filijale Zavoda za zapošljavanje RS u Bijeljini Slavica Lukić.

- U januaru smo na evidenciji imali 13.244 nezaposlenih, a zaključno sa 31. majem ove godine taj broj je 12.725 - rekla je.

Prema njenim riječima, razlog za smanjenje broja nezaposlenih je otvaranje hotela i tržnih centara.

- Bilo je prijema radnika u novootvorenom hotelu "Drina", tržnim centrima, a počinje i sezona kada se povećava potražnja za sezonskim radnicima - rekla je Lukićeva.

Kolika je bila jagma za posao u hotelu "Drina" najbolje pokazuje podatak da je na intervju za 50 slobodnih radnih mjesta bilo prijavljeno 600 kandidata.

Ipak, podaci sa biroa nisu ohrabrujući za one sa visokom i višom stručnom spremom, jer ih je na stotine bez posla. Radno mjesto nema ni sedam magistara, ali ni doktor nauka.

U Zavodu ističu da je bez posla najviše kvalifikovanih radnika, čak 4.270 njih.

- Slijede nezaposleni sa srednjom stručnom spremom, kojih je 3.375, zatim 2.501 nekvalifikovanih radnika. Imamo i 603 prijavljene polukvalifikovane osobe, te 275 sa visokom, 204 sa višom stručnom spremom i 105 mastera - rekla je Lukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana