Бијељина: Дуг тјера штићенике на улицу

Љ. А.
Бијељина: Дуг тјера штићенике на улицу

Бијељина - Угрожени становници Бијељине који бораве у установама у РС и Србији могли би да остану на улици уколико им бијељински Центар за социјални рад до краја септембра не исплати дуг од око 350.000 КМ.

На ово је упозорио вршилац дужности директора Центра Марко Милисав истакавши да ће, осим отказивања сарадње, потражиоци поднијети и кривичне пријаве против Центра.

Милисав је нагласио да су највећа дуговања према Заводу за заштиту женске дјеце и омладине у Вишеграду и то 125.000 КМ, слиједе Дом за дјецу и омладину ометену у развоју Приједор са дугом од 56.000 КМ, док Дјечијем дому "Рада Врањешевић" Бањалука није плаћено 30.000 КМ.

- У питању су најосјетљивије и најугроженије категорије, дјеца без родитељског старања, дјеца са сметњама у развоју, стара изнемогла лица, те особе са физичким и менталним обољењима - рекао је Милисав.

Суспендовани начелник Одјељења за финансије Васо Арсеновић је казао да представници установа којима Центар за социјални рад дугује новац стално упућују захтјеве за измирење обавеза.

Центар за социјални рад у Бијељини има 31 радника, а годишњи буџет је 763.000 КМ, од чега 90 одсто одлази на плате запослених. Један дио прихода долази из буџета РС и то се редовно измирује, док касне уплате из градске касе. Посљедњу плату запослени су примили за јун.

- Укупна дуговања према установама које се финансирају из градског буџета су око 2,2 милиона марака. Осим Центра за социјални рад, вртића, ту су Центар за културу, СКУД "Семберија" и друге установе које се наслањају на финансирање из градске касе - рекао је Арсеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана