Bijela kuga hara semberskim selima

RTRS
Bijela kuga hara semberskim selima

Bijeljina - Niska stopa nataliteta u Republici Srpskoj odavno više nije vijest. Ipak, kada se posmatraju manje sredine, brojke često šokiraju i one najrealnije. U jednom od većih semberskih sela, Ostojićevu, tokom posljednje tri godine rođena je samo jedna beba. Kako da održe život u selu pitaju se zabrinuti mještani.

Mada je semberska ravnica plodna a poljoprivrednici bogati, sela i ovdje postepeno nestaju. Jedno od sela uz rijeku Savu, Ostojićevo, donedavno je imalo 600 mještana, ali je za samo dvije decenije izgubilo skoro trećinu stanovnika. Po posljednjem popisu u selu živi 440 ljudi, od čega je tridestoro djece uzrasta do 10 godina.

- 38 mjeseci u selu se nije rodilo dijete. Dijete rođeno 2013. ići će u školu u koju će ići svega dvoje djece, a poslije toga dvije godine nećemo imati upisanog prvaka - kaže mještanin Vajo Račanović.

U potrazi za boljim životom radno sposobno stanovništvo odlazi iz sela već pola vijeka, pa je demografska slika nevesela.

- U prosjeku imamo dva vjenčanja u tri godine, isto tako mali broj kršetanja, a opela imamo 10-15 što nam pokazuje kakva je demografska slika sela Ostojićevo - kaže protojerej stavrofor Ljubomir Samardžić.

Prazne se kolijevke, ljuljaške i školske učionice. U seoskoj školi sada je 20 đaka od prvog do petog razreda, a njihov se broj stalno smanjuje. Selo ima asfaltne puteve, struju, vodu, internet, ali sve manje ljudi.

- Selo je još uvijek lijepo, živo, ali mladi odoše, a mi stari ostadosmo i nije nam ni do čega kad smo sami - priča mještanka Vojna Račanović.

Ipak, da se na selu može dobro živjeti i to od poljoprivrede, svjedoči jedna od rijetkih mlađih porodica. Bračni par Čabrić sa dvoje djece obrađuje trideset dunuma zemlje. Uzgajaju povrće u plastenicima i stoku za svoje potrebe.

- Malo se napatimo, ali nam je dobro. Ne znam zašto se žale na selo, na selu može normalno da se živi - kaže Dragica Čabrić.

Četvrogodišnja Anđelina Čabrić nema društva za igru, ali ima svu ljepotu slobodnog seoskog djetinjstva. Da li će i ona kada odraste napustiti Ostojićevo  zavisi i od toga da li će biti posebnih programa za opstanak i razvoj sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana