Бијела куга хара семберским селима

РТРС
Бијела куга хара семберским селима

Бијељина - Ниска стопа наталитета у Републици Српској одавно више није вијест. Ипак, када се посматрају мање средине, бројке често шокирају и оне најреалније. У једном од већих семберских села, Остојићеву, током посљедње три године рођена је само једна беба. Како да одрже живот у селу питају се забринути мјештани.

Мада је семберска равница плодна а пољопривредници богати, села и овдје постепено нестају. Једно од села уз ријеку Саву, Остојићево, донедавно је имало 600 мјештана, али је за само двије деценије изгубило скоро трећину становника. По посљедњем попису у селу живи 440 људи, од чега је тридесторо дјеце узраста до 10 година.

- 38 мјесеци у селу се није родило дијете. Дијете рођено 2013. ићи ће у школу у коју ће ићи свега двоје дјеце, а послије тога двије године нећемо имати уписаног првака - каже мјештанин Вајо Рачановић.

У потрази за бољим животом радно способно становништво одлази из села већ пола вијека, па је демографска слика невесела.

- У просјеку имамо два вјенчања у три године, исто тако мали број кршетања, а опела имамо 10-15 што нам показује каква је демографска слика села Остојићево - каже протојереј ставрофор Љубомир Самарџић.

Празне се колијевке, љуљашке и школске учионице. У сеоској школи сада је 20 ђака од првог до петог разреда, а њихов се број стално смањује. Село има асфалтне путеве, струју, воду, интернет, али све мање људи.

- Село је још увијек лијепо, живо, али млади одоше, а ми стари остадосмо и није нам ни до чега кад смо сами - прича мјештанка Војна Рачановић.

Ипак, да се на селу може добро живјети и то од пољопривреде, свједочи једна од ријетких млађих породица. Брачни пар Чабрић са двоје дјеце обрађује тридесет дунума земље. Узгајају поврће у пластеницима и стоку за своје потребе.

- Мало се напатимо, али нам је добро. Не знам зашто се жале на село, на селу може нормално да се живи - каже Драгица Чабрић.

Четврогодишња Анђелина Чабрић нема друштва за игру, али има сву љепоту слободног сеоског дјетињства. Да ли ће и она када одрасте напустити Остојићево  зависи и од тога да ли ће бити посебних програма за опстанак и развој села.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана