Biciklistička tura iz Slovenije prošla kroz Gradišku

Srna
Biciklistička tura iz Slovenije prošla kroz Gradišku

Gradiška - U Gradišku je danas stiglo sedmoro biciklista iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije koji su krenuli na devetodnevnu biciklističku turu dugu 850 kilometara od izvora rijeke Save u Kranjskoj Gori u Sloveniji do njenog ušća u Beogradu.

Povodom obilježavanja 1. juna - Dana rijeke Save biciklisti su krenuli 27. maja, do sada su prošli kroz Ljubljanu, Zagreb, Sisak, a planirano je da putovanje završe 4. juna na ušću Save u Dunav u Beogradu.


Oni su u Gradišku stigli u 19.30 časova, gdje ih je dočekao stručni saradnik za sport u opštini Duško Ivetić, a nakon predaha nastavili su put do Bardače kod Srpca gdje će prenoćiti.

Biciklisti će turu nastaviti sutra, a do konačnog odredišta proći će još kroz Srbac, Brod, Šamac, Brčko, Šid i Sremsku Mitrovicu.

Biciklistički "Sava tur" održava se u okviru projekta promocije biciklističkog turizma duž rijeke Save koji je 2013. godine pokrenula Međunarodna komisija za sliv rijeke Save.

Biciklista iz Banjaluke Tihomir Kakić, koji je i jedan od inicijatora "Sava tura", rekao je da je na putu kroz Sloveniju bilo vidljivo koliko ova zemlja ulaže u biciklistički turizam i da je što više putuju, kroz Hrvatsku prema BiH i Srbiji, turistička ponuda za bicikliste sve lošija.

"Lokalne zajednice uz rijeku Savu trebalo bi da znaju da je potrebno samo malo ulaganja da bi se potencijali Save i svake opštine uz nju bolje predstavili. Ciklo-turisti su ljudi koji troše poprilično novca kada putuju, jer se duže zadržavaju na pojedinim mjestima, a to potvrđuje i podatak da prosječni ciklo-turista iz Austrije dnevno troši 49 evra. BiH je zemlja kroz koju prolazi dosta biciklista i to se mora iskoristiti", naveo je Dakić.

On je istakao da je, osim promocije biciklističkog turizma uz rijeku Savu, cilj ove biciklističke ture šira promocija turizma u četiri zemlje savskog sliva.

"Namjera je i da se pokaže koliko je važan i plovni put rijekom Savom i povezivanje ove četiri zemlje od samog izvora Save u Kranjskoj Gori, pa sve do Beograda", naglasio je Dakić.

On je dodao da im se u Zagrebu priključio devetnaestogodišnji biciklista iz Francuske koji putuje u Iran, a koga su prihvatili da bi što bolje upoznao zemlje u slivu Save i uputili ga kako da najlakše nastavi svoj put prema Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana