Бициклистичка тура из Словеније прошла кроз Градишку

Срна
Бициклистичка тура из Словеније прошла кроз Градишку

Градишка - У Градишку је данас стигло седморо бициклиста из Словеније, Хрватске, БиХ и Србије који су кренули на деветодневну бициклистичку туру дугу 850 километара од извора ријеке Саве у Крањској Гори у Словенији до њеног ушћа у Београду.

Поводом обиљежавања 1. јуна - Дана ријеке Саве бициклисти су кренули 27. маја, до сада су прошли кроз Љубљану, Загреб, Сисак, а планирано је да путовање заврше 4. јуна на ушћу Саве у Дунав у Београду.


Они су у Градишку стигли у 19.30 часова, гдје их је дочекао стручни сарадник за спорт у општини Душко Иветић, а након предаха наставили су пут до Бардаче код Српца гдје ће преноћити.

Бициклисти ће туру наставити сутра, а до коначног одредишта проћи ће још кроз Србац, Брод, Шамац, Брчко, Шид и Сремску Митровицу.

Бициклистички "Сава тур" одржава се у оквиру пројекта промоције бициклистичког туризма дуж ријеке Саве који је 2013. године покренула Међународна комисија за слив ријеке Саве.

Бициклиста из Бањалуке Тихомир Какић, који је и један од иницијатора "Сава тура", рекао је да је на путу кроз Словенију било видљиво колико ова земља улаже у бициклистички туризам и да је што више путују, кроз Хрватску према БиХ и Србији, туристичка понуда за бициклисте све лошија.

"Локалне заједнице уз ријеку Саву требало би да знају да је потребно само мало улагања да би се потенцијали Саве и сваке општине уз њу боље представили. Цикло-туристи су људи који троше поприлично новца када путују, јер се дуже задржавају на појединим мјестима, а то потврђује и податак да просјечни цикло-туриста из Аустрије дневно троши 49 евра. БиХ је земља кроз коју пролази доста бициклиста и то се мора искористити", навео је Дакић.

Он је истакао да је, осим промоције бициклистичког туризма уз ријеку Саву, циљ ове бициклистичке туре шира промоција туризма у четири земље савског слива.

"Намјера је и да се покаже колико је важан и пловни пут ријеком Савом и повезивање ове четири земље од самог извора Саве у Крањској Гори, па све до Београда", нагласио је Дакић.

Он је додао да им се у Загребу прикључио деветнаестогодишњи бициклиста из Француске који путује у Иран, а кога су прихватили да би што боље упознао земље у сливу Саве и упутили га како да најлакше настави свој пут према Ирану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана