Biciklima od Novog Grada do Moskve protiv nuklearnog otpada

Anita Janković
Biciklima od Novog Grada do Moskve protiv nuklearnog otpada

Novi Grad - Biciklisti Nikola Dupalo i Neven Lajšić iz Novog Grada krenuće 1. avgusta svojim dvotočkašima ka Moskvi, kako bi zatražili podršku u grčevitoj borbi protiv gradnje deponije nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Novljani ističu da bi zdravlje njihovih sugrađana moglo bili u opasnosti ako bi nuklearno odlagalište "niklo" na svega nekoliko kilometara od njihovog grada.

Brine ih i opstanak rijeke Une, koja važi za jednu od najljepših i najčistijih na Balkanu, ali i u Evropi.

- Napisali smo pismo u kojem tražimo pomoć Rusije i predaćemo ga političarima kad stignemo u Moskvu. Kroz sve države kroz koje budemo prolazili ukazaćemo na problem  odlaganja nuklearnog otpada u blizini našeg grada - rekao je Dupalo i dodao da je to njihov način da se izbore protiv hrvatskih lobija koji ne odustaju od ideje da izgrade odlagalište na Trgovskoj gori.

Ovaj dvojac planira da pređe oko 6.000 kilometara i "projedri" kroz 14 država, za šta će im trebati oko 60 dana.

- Krećemo 1. avgusta iz Novog Grada preko Hrvatske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Bjelorusije pa sve do krajnjeg odredišta, Moskve - priča Dupalo.

Dodao je da su pripremili i veliko iznenađenje za cijeli svijet u obliku video-poruke, snimljene u selu Blatna kod Novog Grada, koju će prikazati kad stignu u Moskvu. 

Na put ka dalekoj Rusiji vodi ih humani gest, jer će hiljade kilometara pređenog puta posvetiti oboljelom trinaestogodišnjem sugrađaninu Sergeju Ševiću.

- Sergej je obolio od veoma rijetke bolesti sužavanja nadbubrežnih arterija koje uzrokuju stradanje većine unutrašnjih organa. Uskoro ga čeka teška operacija i svi molimo Boga za njegovo ozdravljenje - kazao je Dupalo. 

Njegov saputnik dodaje da se za put pripremaju kako fizički, tako i psihički, te da za 2017. planiraju put oko svijeta.

- Svakodnevno vozimo bicikl, trčimo i treniramo. Nikola trenira košarku, ja tenis, a kako se bliži polazak, sve više vremena provodimo sami da bismo psihički bili što spremniji - rekao je Lajšić.

Dupalo, koji je zaljubljenik u ekstremne sportove, kaže da se za ovako dug put teško fizički može spremiti.

- Najbitnija je psiha. Vjerujem da čovjek može uraditi sve što zamisli, ako ima jaku volju i želju. Ja bih se na Mjesec popeo, kilometri mi nisu važni kad nešto želim - kaže on.

Dupalo je početkom 2015. godine oborio evropski Ginisov rekord uradivši nevjerovatnih 32.000 trbušnjaka bez prekida, a razmišlja i o obaranju svjetskog, za koji mu je potrebno 125.000 trbušnjaka u seriji.

Solun

Nikola Dupalo i Neven Lajšić prošlog ljeta biciklima su išli do Soluna i tom prilikom prešli 1.300 kilometara u znak poštovanja prema grčko-srpskom prijateljstvu i pravoslavnom bratstvu. Ovi avanturisti su biciklima 2014. godine prešli i RS, od Novog Grada do Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana