Bez budžeta još četiri opštine

Milijana Latinović
Bez budžeta još četiri opštine

Banjaluka - Četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj još nemaju usvojen budžet za ovu godinu, iako su po zakonu bile dužne da taj strateški dokument usvoje do 15. decembra 2018. godine.

U Ministarstvu finansija RS kazali su za “Glas Srpske” da od te četiri opštine jedna nije dostavila ni nacrt budžeta.

- Istočni Mostar nije dostavio nacrt budžeta za 2019. godinu, dok Bileća i Berkovići nisu dostavile prijedlog tog dokumenta na saglasnost. Teslić nije usvojio budžet iako je dobio saglasnost Ministarstva finansija - naveli su u resornom ministarstvu.

Pojašnjavaju da je, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu Srpske, rok za usvajanje budžeta za narednu godinu 15. decembar tekuće godine.

U lokalnim zajednicama koje još nemaju usvojen budžet kažu da rade na pripremama tog dokumenta kako bi što prije ugledao svjetlost dana.

- Nacrt budžeta je u pripremi i očekujem da će u idućih desetak dana biti završen. Nismo to uspjeli završiti ranije zbog previranja u lokalnoj skupštini - rekao je za “Glas Srpske” načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran i dodao da je lanjski budžet iznosio 307.000 maraka, te da se očekuje da u lokalnoj kasi u ovoj godini bude nešto više novca.

Prvi čovjek Bileće Miljan Aleksić kaže za “Glas Srpske” da bi prijedlog budžeta trebalo da bude usvojen na idućoj sjednici lokalnog parlamenta, koja će se održati do kraja mjeseca.

- Čekali smo još neke uplate da vidimo kakvo će biti stanje u kasi. Prošlogodišnji budžet iznosio je nešto više od sedam miliona, a ove godine trebalo bi da premaši osam miliona - rekao je Aleksić koji je uvjeren da će ovaj strateški dokument biti usvojen bez problema, jer, kako kaže, ima jaku većinu u skupštinskim klupama.

U idućih nekoliko dana na dnevnom redu lokalnog parlamenta trebalo bi se naći i prijedlog budžeta opštine Berkovići.

- Skupštinska većina je jednom odbila nacrt budžeta i dokument je usvojen tek krajem prošle godine. Prijedlog je pripremljen i ovogodišnji budžet bi trebalo da premaši 1,5 miliona maraka, što je za oko 100.000 KM više u odnosu na stanje u 2018. - rekao je načelnik Berkovića Nenad Abramović.

Problemi koji potresaju teslićki parlament uticali su na to da uprkos saglasnosti koju je dalo resorno ministarstvo, Skupština opštine nije usvojila prijedlog budžeta za 2019. godinu.

- Duže od pola godine nema skupštinske većine na strani načelnika, izglasali su odluku o mom opozivu i referendum će biti održan 3. marta. Zbog ličnih interesa pojedinih odbornika nemam podršku i nakon referenduma problem će biti riješen, a nakon toga će sigurno i budžet biti usvojen - rekao je načelnik Teslića Milan Miličević i dodao da je prijedlogom budžeta u lokalnoj kasi za ovu godinu planirano oko 16 miliona maraka, što je na nivou prošlogodišnjeg budžeta.

Privremeno finansiranje

U Ministarstvu finansija ističu da, ako lokalne zajednice ne usvoje budžete u tekućoj godini za narednu, 1. januara stupa na snagu privremeno finansiranje.

- Privremeno finansiranje može trajati do 30. juna tekuće godine - pojasnili su u ministarstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana