Без буџета још четири општине

Милијана Латиновић
Без буџета још четири општине

Бањалука - Четири локалне заједнице у Републици Српској још немају усвојен буџет за ову годину, иако су по закону биле дужне да тај стратешки документ усвоје до 15. децембра 2018. године.

У Министарству финансија РС казали су за “Глас Српске” да од те четири општине једна није доставила ни нацрт буџета.

- Источни Мостар није доставио нацрт буџета за 2019. годину, док Билећа и Берковићи нису доставиле приједлог тог документа на сагласност. Теслић није усвојио буџет иако је добио сагласност Министарства финансија - навели су у ресорном министарству.

Појашњавају да је, у складу са Законом о буџетском систему Српске, рок за усвајање буџета за наредну годину 15. децембар текуће године.

У локалним заједницама које још немају усвојен буџет кажу да раде на припремама тог документа како би што прије угледао свјетлост дана.

- Нацрт буџета је у припреми и очекујем да ће у идућих десетак дана бити завршен. Нисмо то успјели завршити раније због превирања у локалној скупштини - рекао је за “Глас Српске” начелник Источног Мостара Божо Сјеран и додао да је лањски буџет износио 307.000 марака, те да се очекује да у локалној каси у овој години буде нешто више новца.

Први човјек Билеће Миљан Алексић каже за “Глас Српске” да би приједлог буџета требало да буде усвојен на идућој сједници локалног парламента, која ће се одржати до краја мјесеца.

- Чекали смо још неке уплате да видимо какво ће бити стање у каси. Прошлогодишњи буџет износио је нешто више од седам милиона, а ове године требало би да премаши осам милиона - рекао је Алексић који је увјерен да ће овај стратешки документ бити усвојен без проблема, јер, како каже, има јаку већину у скупштинским клупама.

У идућих неколико дана на дневном реду локалног парламента требало би се наћи и приједлог буџета општине Берковићи.

- Скупштинска већина је једном одбила нацрт буџета и документ је усвојен тек крајем прошле године. Приједлог је припремљен и овогодишњи буџет би требало да премаши 1,5 милиона марака, што је за око 100.000 КМ више у односу на стање у 2018. - рекао је начелник Берковића Ненад Абрамовић.

Проблеми који потресају теслићки парламент утицали су на то да упркос сагласности коју је дало ресорно министарство, Скупштина општине није усвојила приједлог буџета за 2019. годину.

- Дуже од пола године нема скупштинске већине на страни начелника, изгласали су одлуку о мом опозиву и референдум ће бити одржан 3. марта. Због личних интереса појединих одборника немам подршку и након референдума проблем ће бити ријешен, а након тога ће сигурно и буџет бити усвојен - рекао је начелник Теслића Милан Миличевић и додао да је приједлогом буџета у локалној каси за ову годину планирано око 16 милиона марака, што је на нивоу прошлогодишњег буџета.

Привремено финансирање

У Министарству финансија истичу да, ако локалне заједнице не усвоје буџете у текућој години за наредну, 1. јануара ступа на снагу привремено финансирање.

- Привремено финансирање може трајати до 30. јуна текуће године - појаснили су у министарству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана