Besplatno parkiranje jedino u Zvorniku

Cvija Mrkonjić
Besplatno parkiranje jedino u Zvorniku

Banjaluka - Vozači u Banjaluci i Bijeljini svakodnevno se žestoko bore da ugrabe slobodno parking mjesto, iako je cijena parkiranja u ovim gradovima najpaprenija u RS, a o besplatnom parkingu mogu samo da sanjaju.

Mjesto za četvorotočkaša nije lako naći ni u drugim gradovima Srpske, ali je bar donekle olakšavajuća okolnost to što vozači izdvajaju manje novca za parkiranje, dok se ovaj servis jedino ne naplaćuje u Zvorniku.

U zvorničkoj Gradskoj upravi su istakli da je parking servis u pripremi i da zbog toga naplata još nije zaživjela.

- Trenutno ne možemo precizirati ni tačan broj mjesta za parkiranje na području grada - kazali su u Gradskoj upravi dodavši da u skorije vrijeme ne planiraju početi sa naplatom parkiranja.

Ipak, da građanima nepostojanje parking servisa ne donosi samo blagodeti svjedoči i veliki broj nepropisno parkiranih vozila u gradu na Drini.

- Uzalud mi je što je parkiranje besplatno kad često nema slobodnog mjesta, pa se penjem na trotoar ili ostavim auto ispred neke zgrade nadajući se da stanari neće zvati pauk službu - požalio se Zvorničanin Dejan S.

Stanovnici najvećeg grada Srpske sat vremena parkiranja u prvoj zoni plaćaju marku, dok za cjelodnevnu kartu moraju da izdvoje pet maraka.

- Jedan sat u drugoj zoni košta pola marke, a univerzalna mjesečna karta je 100 KM - istaknuto je na internet stranici banjalučke Gradske uprave, gdje je naznačeno da povlašćena karta za stanare iznosi 50 KM godišnje.

Banjaluka trenutno ima oko 4.700 parking mjesta, ali sudeći prema broju automobila na ulicama i gužvama ispred stambenih zgrada, to ni izbliza nije dovoljno, zbog čega je Gradska uprava najavila izgradnju tri nova parkinga.

Ostavljanje limenog ljubimaca na propisno obilježenim mjestima prazni džepove i vlasnicima automobila u Bijeljini, gdje sat parkiranja košta jednako kao u Banjaluci.

- Dnevna cijena parkinga iznosi dvije marke, a mjesečna karta 60 KM. Stanari plaćaju parking deset KM mjesečno - navedeno je na internet stranici bijeljinske Gradske uprave.

Istu cijenu za sat parkiranja plaćaju i Dobojlije i Trebinjci, ali dok u Trebinju mjesečna karta u prvoj zoni košta 20, Dobojlije za univerzalnu mjesečnu kartu izdvajaju 30 maraka.

Povlašćene stanarske karte u oba grada koštaju deset KM, a cjelodnevno parkiranje u Trebinju dvije marke.

- Na području Doboja postoji oko 600 parking mjesta i ove godine nije planirano povećanje kapaciteta - kazali su u dobojskoj Gradskoj upravi.

Trebinje raspolaže sa oko 520 mjesta, a novim se ove godine ne mogu nadati ni njegovi stanovnici.

Prijedorčani, kada je u pitanju naplata po satu, prolaze za nijansu bolje, pa jedan sat parkiranja u prve dvije zone plaćaju pola marke, dok za isti novac u trećoj zoni automobil mogu da ostave dva sata.

- Mjesečna karta za prvu zonu košta 40 KM, a za stanare 20 KM - kazali su u upravi grada Prijedora, koji ima oko 2.000 parking mjesta, od čega je oko 570 pod naplatom.

Prema informacijama iz ove Gradske uprave, parking servis će raspolagati sa 20 do 30 novih mjesta jer je u 2016. planirana izgradnja dodatnih parkinga.

U Istočnom Sarajevu kažu da Gradska uprava nije nadležna za parking servis, već opštine.

Brčko

Stanovnici distrikta Brčko će, prema cjenovniku usvojenom na sjednici brčanskog parlamenta održanoj 1. juna, jedan sat parkiranja vozila u prvoj zoni plaćati jednu marku, dok sat parkinga u drugoj zoni košta 0,60 KM, a u trećoj 0,40 KM. Dnevna karta u prvoj zoni košta četiri KM, u drugoj dvije i po, a u trećoj marku i po.

I u distriktu stanari zgrada imaju popuste, pa će ova kategorija mjesečno parkiranje za prvu zonu plaćati 80 KM, za drugu 40, a za treću 25 maraka.

         

Mjesečna cijena parkinga: (Za I zonu i univerzalne)

Banjaluka                      100 KM                         

Bijeljina              60 KM                

Prijedor              40 KM                         

Doboj                    30 KM                         

Trebinje              20 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana