Белгијски овчар Астор бере медаље

Анита Јанковић
Белгијски овчар Астор бере медаље

Бањалука - Белгијски овчар Астор, бањалучке компаније за физичко и техничко обезбјеђење и заштиту "Сектор секјурити", гдје год се појави покупи симпатије, а на недавно одржаној међународној изложби у Градишци освојеним првим мјестом "зарадио" је шесту међународну медаљу.

Овај белгијски овчар, стар свега три године, разумије команде на чак три језика. Његов тренер спретно му задаје наредбе на српском, енглеском и њемачком језику.

- Гдје год да се појави, биле то међународне или државне изложбе, Астор мами симпатије. Купљен је у Цазину и требало ми је свега четири мјесеца да га научим командама послушности првог и другог степена, за које иначе треба од осам до девет мјесеци. На посљедњој CACIB изложби у Градишци освојио је прву награду у класи белгијских овчара - каже тренер паса у компанији "Сектор секјурити" Мирослав Мирковић.

Истакао је да је симпатични црно-смеђи Астор један од пет радних паса "Сектор секјуритија" задужених за обезбјеђивање спортских и јавних скупова.

- Почетком ове године "Сектор секјурити" је широком спектру својих услуга придодао још једну. Увели смо одјељење са псима за различите намјене. Тренутно пружамо услуге за обезбјеђење јавних и спортских скупова са псима, као и услугу паса чувара, гдје пси чувају разне објекте, платое и веће површине - нагласио је Мирковић.

Додао је да компанија тренутно располаже са пет високо обучених паса, три белгијска и два средњоазијска овчара.

- Средњоазијски овчари су намијењени за чување простора и објеката, док белгијске овчаре користимо за обезбјеђивање јавних скупова - рекао је Мирковић.

Нагласио је да ове услуге издвајају "Сектор секјурити" од осталих сличних компанија, с обзиром на то да једини на тржишту БиХ раде са псима. Појаснио је да с псима дневно одрађује два тренинга. Једном мјесечно их прегледа ветеринар, редовно се вакцинишу, а води се рачуна и о њиховој исхрани.

Према његовим ријечима, компанија "Сектор секјурити" има у плану куповину нових паса и проширење услуга.

- Будући да пси агенције за сада раде једино на чувању објеката и јавних догађаја, радићемо на проширењу услуга. Настојаћемо да за сваку намјену имамо по два пса. План нам је да у овом послу останемо лидери у БиХ - категоричан је Мирковић. 

Богата биографија

Тренер паса у "Сектор секјуритију" Мирослав Мирковић иза себе има богату биографију. По занимању је полицајац и годинама је радио на полицијским пословима, те у Специјалној јединици полиције Бањалука. Прије пет година постао је обучени тренер за псе, а обуку је имао у америчкој компанији "Америцан К-9 Детецтион Сервицес".  

- Прије неколико година америчка компанија је тражила кандидате са ових простора који су радили са псима и ја сам се пријавио, будући са сам у Специјалној јединици полиције радио са псом за напад. Прошао сам у великој конкуренцији и 2011. године сам се обучавао у Сан Антонију у Тексасу. Након тога сам три године радио за Американце у Авганистану са псима за различите намјене - рекао је Мирковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана