Бела књига донијела двадесетогодишњeм Алекса Мирковић свјетски трофеј

Анита Јанковић-Речевић
Бела књига донијела двадесетогодишњeм Алекса Мирковић свјетски трофеј

Бањалука - Двадесетогодишњи Алекса Мирковић захваљујући таленту свирања на хармоници освојио је бројне награде и пропутовао цијелу Европу, а најновијим пехаром окитио се на Свјетском трофеју хармонике у Француској, гдје је однио прво мјесто у категорији композитора.

Овај млади виртуоз, студент друге године хармонике на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву у класи професорице Данијеле Ракић, побједом на 67. свјетском трофеју хармонике у Он ле Шатоу са композицијом "Бела књига" постао је овогодишњи свјетски шампион.

Пристигле композиције на овом такмичењу анонимно је оцјењивао жири састављен од 35 еминентних професора хармонике из разних земаља свијета.

- Ово ми је најзначајнија побједа у каријери и још један остварен сан. Успјех је већи, јер се све представљало анонимно, што значи да се вредновао квалитет композиције, а не њен аутор. Жири није знао наша имена, већ само наслов композиције - рекао је Мирковић.

Додао је да му је ова награда подстицај за даљи рад.

- Већ имам у плану нове композиције, које ће, надам се, заживјети у свијету. Највећи успјех био би да нека од мојих композиција постане саставни дио концертног или такмичарског репертоара будућих хармоникаша - прича Алекса са сјајем у очима.

Он је на такмичењу у Француској наступио и као извођач у сениорској категорији, гдје је заузео осмо мјесто.

- То је у категорији до 32 године сјајан успјех с обзиром на то да сам био међу најмлађим такмичарима. Жири је нагласио да је ове године била најјача конкуренција у посљедњој деценији тако да је овај успјех за мене једнак побједи у композиторској категорији - поносно каже Алекса и додаје да ужива на такмичењима и путовањима на које га води хармоника.

Захваљујући овом инструменту стекао је многе пријатеље и проширио музичке видике.

- Гостовао сам и такмичио се у Аустрији, Русији, Португалији, Чешкој, Македонији, Бугарској, Словенији, Украјини и освојио 60 првих награда и 30 побједа. У свакој тој држави имам бројне пријатеље - каже Мирковић, који на хармоници свира од шесте године. Такође је и врло успјешан студент са просјеком оцјена 9,9. 

- Већ пуних 14 година хармоника је мој живот и љубав према њој уткао ми је професор Зоран Ракић. Ипак, главни "кривац" за моју урођену музикалност је мајка која је професор клавира - додао је овај млади умјетник који највише ужива свирајући класичну музику руских композитора, као и руске народне пјесме. Признаје да на његовом репертоару за сада нема наше народне музике, али обећава да ће ускоро научити свирати ужичко коло.

Неостварена жеља

Алекса Мирковић истиче да му је највећа неостварена жеља да своја умијећа укрсти са свјетским хармоникашима на позорници у Сиднеју у Аустралији.

- У питању је аустралијски шампионат у хармоници који се одржава сваког јуна. Надам се да ћу тај сан досањати 2018. године. Већ скупљам новац за тај пут - рекао је Алекса и изразио наду да ће му успјех у Француској отворити врата спонзора и да ће добити помоћ институција РС која би му олакшала одласке на такмичења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана