Бебе на свијет стижу у дервентској Хитној помоћи

Милијана Латиновић
Бебе на свијет стижу у дервентској Хитној помоћи

Дервента - Запослени у дервентском Дому здравља страхују да ће све чешће бити принуђени да труднице порађају у својим просторијама или возилу хитне помоћи уколико ускоро не буде дозвољено отварање породилишта.

Они су апеловали на Министарство здравља и социјалне заштите РС да још једном покушају наћи заједнички језик у вези са условима за рад породилишта, како животи породиља и беба које у овој здравственој установи дођу на свијет не би били угрожени.

Да је породилиште које испуњава све услове пријеко потребно овој локалној заједници показује најновији случај када се у просторијама Хитне помоћи дервентског Дома здравља породила једна мјештанка, јер није било времена да стигне до најближе болнице, која је километрима далеко.

Како “Глас Српске” сазнаје, беба је на свијет безбједно стигла захваљујући брзој реакцији бабице.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран каже за “Глас Српске” да ће оваквих ситуација сигурно још бити.

- Реално је очекивати да ће бити још порода у Хитној помоћи, на путу до Дома здравља, али о томе неко други мора да размишља. И сам сам присуствовао том породу, све је ишло веома брзо и није се могло стићи до болнице. Имали смо још један пород у вријеме самог затварања породилишта - рекао је Шаран.

Нагласио је да је због чињенице да је породилиште затворено скоро два мјесеца повећан ризик за здравље и породиља и беба.

- Зимски су услови, не може се брзо стићи и у ситуацијама када пород брзо наступи морамо реаговати. Чекамо појашњење из ресорног министарства у вези са условима које треба да испунимо за поновно отварање породилишта. Конкретно, нејасноће се односе на то да је правилником предвиђено постојање двије операционе сале, трансфузије и читавог тима здравствених радника - додао је Шаран и подсјетио да се у дервентском породилишту до сада у просјеку годишње обављало око 160 порода.

Сличну судбину дијели и Дом здравља у Прњавору, гдје свим силама настоје да сачувају породилиште, које, истичу, постоји још из периода Аустроугарске.

- Породилиште нисмо још затворили. Чекамо новац за реконструкцију, али се и надамо да ће се кренути у процедуру измјене спорног правилника и да нећемо доћи у ситуацију да ставимо катанац на врата породилишта - рекла је за “Глас Српске” директорица ове здравствене установе Свјетлана Малић.

Прича о затварању ова два ванболничка породилишта траје годину, а рок који су надлежни оставили здравственим установама у Дервенти и Прњавору да обезбиједе операционе сале, анестезиолога и сву потребну опрему истиче за седам дана. +

Породилишта у РС

Република Српска има девет болничких породилишта и једно у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци. Породилишта у Дервенти и Прњавору функционишу у оквиру примарне здравствене заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана