Bazeni pusti, gubici Banje Dvorovi rastu

Ljiljana Aleksić
Bazeni pusti, gubici Banje Dvorovi rastu

Bijeljina - Umjesto da napredujemo, povećavamo zaradu i obim poslovanja, ove sezone sve je krenulo niz brdo jer su loši vremenski uslovi broj dana za kupanje u bazenima sveli na minimum, a gubici su već dostigli cifru od 150.000 maraka, rekao je direktor Javne ustanove “Banja Dvorovi” kod Bijeljine Milorad Zekić.

Zaposleni kažu da ne pamte lošiju ljetnu turističku sezonu. 

- Bazeni su radili svega desetak dana početkom juna i od tada nijedan vikend nismo mogli pošteno da “sastavimo”, što se ne pamti - kaže Zekić. Da je sezona loša pokazuje i statistika jer je prošle godine u junu i julu prodato između 48.000 i 50.000 ulaznica za bazene, a ove godine u istom periodu svega 15.000.

- Bazeni su najposjećeniji vikendom, kada djeca ne idu u školu, ljudi ne rade, dolaze posjetioci iz susjednih opština u Srpskoj i Srbiji, ali ove godine sve je bilo drugačije - kaže Zekić.

Ističe da razočarenje zbog loših vremenskih uslova nisu krili ni posjetioci.

- U gostima nam je bio bračni par iz Vukovara koji se kupao samo jedan dan, a imali su u planu da ostanu desetak dana - kaže Zekić.

Plan je bio da “Dvorovi” zarade 150.000 maraka u ljetnoj sezoni i da poprave minus iz prethodnih godina, kaže Zekić i dodaje da uprava, s obzirom na pomenute okolnosti, mora tražiti nova rješenja.

Prema njegovim riječima, situacija u banji je ipak nešto povoljnija u odnosu na ranije godine.

- U dogovoru sa Ministarstvom finansija RS naplatili smo dio potraživanja i uspjeli da “zatvorimo” dug prema radnicima, koji je iznosio 200.000 KM - kaže Zekić i dodaje da su u banji trenutno zaposlena 52 radnika. On ističe da je gradska uprava u Bijeljini više puta finansijski pomagala “Banju Dvorovi”.

- Gradska uprava nam je lani odobrila 100.000 KM za isplatu otpremnina radnicima koji su otišli u penziju ili prekinuli radni odnos. Takođe, odobreno nam je i milion maraka kredita koji namjeravamo da utrošimo u investicione poslove - rekao je Zekić.

Škola plivanja

Loši vremenski uslovi uticali su i na rad škole plivanja, koja se svake godine organizuje početkom ljeta na bazenima.

- Uspjeli smo da završimo samo jednu grupu od planiranih šest - rekao je Milorad Zekić.

Medicinski blok

Medicinski blok u “Banji Dvorovi” od februara radi u punom kapacitetu, a na rehabilitaciji se trenutno nalazi 80 pacijenata, uglavnom po ugovoru sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

- Sa fondom imamo ugovor do kraja mjeseca na 200.000 KM, a nadamo se da ćemo uspjeti da ga produžimo - rekao je Milorad Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana