Banji Kulaši obezbijeđen posao u narednih 50 godina

Marijana Miljić
Banji Kulaši obezbijeđen posao u narednih 50 godina

Banjaluka - "Banji Kulaši" iz Prnjavora dodijeljena je koncesija za eksploataciju termomineralne vode na ležištu "Kulaši" u toj opštini na period od 50 godina.

Na javni poziv Vlade RS za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode na ovom ležištu prijavu je jedino i dostavila "Banja Kulaši", a  Komisija za koncesije RS je polovinom januara utvrdila da je ispunila sve uslove iz javnog poziva.

- Koncesionar je dužan da prije zaključenja uplati u budžet RS jednokratnu naknadu od 13.500 maraka. Visina koncesione naknade iznosi 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione djelatnosti - navedeno je u rješenju Komisije za koncesije RS, na koje je i Vlada RS dala saglasnost na posljednjoj sjednici.

Eksploatacija termomineralne vode koristiće se za unapređenje kvaliteta usluga banjsko-rekreativnih i turističkih potencijala "Banje Kulaši".

- Eksploatacija će se odvijati putem eksploatacionih bunara na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne vode, bezbjednost ljudi, objekata i imovine. Ova investicija je procijenjena na 450.000 maraka - naveli su u komisiji.

Pored toga, "Banja Kulaši" je u dostavljenim dokumentima navela da će zaposliti dodatna 42 radnika.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS obavezano je da sa "Banjom Kulaši" zaključi ugovor o koncesiji u roku od dva mjeseca.

U opštini Prnjavor ističu da je "Banja Kulaši" stala na noge te da bilježi zapažene rezultate.

- Dali smo pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode "Banji Kulaši". Uvjeren sam da je banja na pravom putu i učinićemo sve da to tako i ostane. Vjerujemo da je to jedno od boljih mjesta u Prnjavoru za posjetiti, a upotpunjuje i turističku ponudu naše opštine - kazao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš i dodao da je novi vlasnik uložio značajnu sumu novca zbog čega banja danas izgleda savremeno i na ponos je cijele opštine i RS. Tomaš očekuje da će u idućem periodu doći i do proširenja kapaciteta "Banje Kulaši".

Prodaja

Prnjavorski privrednik Dubravko Zemun kupio je "Banju Kulaši" 2014. godine za dva miliona maraka. Dvije godine kasnije otvoren je obnovljeni zdravstveno-turistički centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana