Banjalučanka violinom osvaja Evropu

Dejan Jovičić
Banjalučanka violinom osvaja Evropu

Beč - Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić izabrana je na audiciji za koncertmajstora prestižnog austrijskog simfonijskog orkestra "Njiener Jeunesse", a poslije koncerata u Beču i Bratislavi, uskoro kreću u muzički pohod u druge evropske metropole.

Austrijska i slovačka publika proteklih dana uživala je uz muziku orkestra sa tradicijom dugom tri decenije, u kojem sviraju mladi muzičari iz cijelog svijeta, na dva nastupa u Beču i jedan u Bratislavi.

- Ovo je za mene veliko priznanje, ali i odgovornost, jer sam izabrana za vođu fantastičnim svjetskim muzičarima kao "desna ruka" dirigenta, a posebno mi je drago što sam dobila priliku da dođem do izražaja i kao solista. Stvari se odvijaju mnogo dinamičnije otkako se nalazim u Beču kao svjetskom centru klasične muzike - kaže Jovana.

Banjalučka umjetnica je nastavila studije u Austriji u oktobru prošle godine nakon što je okončala osnovne studije "Bachelor od Arts" u Gracu sa prosjekom deset gdje joj je mentor bio poznati umjetnik Jair Kles iz Izraela.

U narednom periodu jedan od mentora će joj biti profesor Igor Petruševski kojem je fokus na pripremanju mladih ljudi za solističku karijeru.

- Narednih nekoliko mjeseci će biti veoma uzbudljivi jer me čekaju solo koncerti u Švajcarskoj i nastup na velikom "Betoven festivalu" u Češkoj, a potom slijede koncerti u Španiji, Rumuniji, Jermeniji, Mađarskoj i drugim evropskim zemljama - priča Jovana.

Za ovu talentovanu djevojku nijednog trenutka nema predaha jer je neprestano na sceni, a i nedavne praznike provela je nastupajući na vaskršnjoj misi sa bečkim simfoničarima.

- Čak sam imala priliku da sarađujem i sa koncertmajstorom Bečke filharmonije i izvodim s njim rame uz rame čuvene "Boeme". Tom prilikom sam osjećala veliko uzbuđenje i strahopoštovanje, ali i neizmjernu sreću što sam dobila takvu šansu - rekla je Jovana.

Mlada Banjalučanka i ranije je sarađivala sa brojnim orkestrima, pa je tako imala pet uzastopnih nastupa sa internacionalnim orkestrom "Junge Deutsche Philharmonie " u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru, a poslednjih godina je učestvovala na više od 300 koncerata širom Evrope.

Pjevanje

Jovana Raljić poznata je i po svojim vokalnim sposobnostima koje često kombinuje uz magiju violine, a zahvaljujući ovom nesvakidašnjem spoju prije pet godina je stigla i do polufinala šou programa "Ja imam talenat" u Srbiji.

- Pjevanje mi veoma nedostaje. Voljela bih da u bliskoj budućnosti spojim zvukove džeza, etna i sevdaha sa violinom jer mislim da bi ova vrsta muzike bila unikatna. Jedna od mojih neostvarenih želja je da upravo sa takvim nastupom odem na Evrosong - rekla je Jovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana