Бањалучанка виолином осваја Европу

Дејан Јовичић
Бањалучанка виолином осваја Европу

Беч - Бањалучка виолинисткиња Јована Раљић изабрана је на аудицији за концертмајстора престижног аустријског симфонијског оркестра "Њиенер Јеунессе", а послије концерата у Бечу и Братислави, ускоро крећу у музички поход у друге европске метрополе.

Аустријска и словачка публика протеклих дана уживала је уз музику оркестра са традицијом дугом три деценије, у којем свирају млади музичари из цијелог свијета, на два наступа у Бечу и један у Братислави.

- Ово је за мене велико признање, али и одговорност, јер сам изабрана за вођу фантастичним свјетским музичарима као "десна рука" диригента, а посебно ми је драго што сам добила прилику да дођем до изражаја и као солиста. Ствари се одвијају много динамичније откако се налазим у Бечу као свјетском центру класичне музике - каже Јована.

Бањалучка умјетница је наставила студије у Аустрији у октобру прошле године након што је окончала основне студије "Bachelor od Arts" у Грацу са просјеком десет гдје јој је ментор био познати умјетник Јаир Клес из Израела.

У наредном периоду један од ментора ће јој бити професор Игор Петрушевски којем је фокус на припремању младих људи за солистичку каријеру.

- Наредних неколико мјесеци ће бити веома узбудљиви јер ме чекају соло концерти у Швајцарској и наступ на великом "Бетовен фестивалу" у Чешкој, а потом слиједе концерти у Шпанији, Румунији, Јерменији, Мађарској и другим европским земљама - прича Јована.

За ову талентовану дјевојку ниједног тренутка нема предаха јер је непрестано на сцени, а и недавне празнике провела је наступајући на васкршњој миси са бечким симфоничарима.

- Чак сам имала прилику да сарађујем и са концертмајстором Бечке филхармоније и изводим с њим раме уз раме чувене "Боеме". Том приликом сам осјећала велико узбуђење и страхопоштовање, али и неизмјерну срећу што сам добила такву шансу - рекла је Јована.

Млада Бањалучанка и раније је сарађивала са бројним оркестрима, па је тако имала пет узастопних наступа са интернационалним оркестром "Junge Deutsche Philharmonie " у Берлину, Дармштату и Вајмару, а последњих година је учествовала на више од 300 концерата широм Европе.

Пјевање

Јована Раљић позната је и по својим вокалним способностима које често комбинује уз магију виолине, а захваљујући овом несвакидашњем споју прије пет година је стигла и до полуфинала шоу програма "Ја имам таленат" у Србији.

- Пјевање ми веома недостаје. Вољела бих да у блиској будућности спојим звукове џеза, етна и севдаха са виолином јер мислим да би ова врста музике била уникатна. Једна од мојих неостварених жеља је да управо са таквим наступом одем на Евросонг - рекла је Јована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана