Бања Губер једина може вратити живот у општину

Крстина Ћирковић
Бања Губер једина може вратити живот у општину

Сребреница - Бања Губер једини је ресурс који би у великој мјери могао вратити живот у Сребреницу и довођењем туриста убрзати укупан развој те локалне заједнице, због чега смо одлучни да у овој години покренемо њен рад.

Рекао је то начелник Сребренице Младен Грујичић послије јучерашње сједнице Скупштине општине на којој је у оквиру програма капиталних инвестиција разматрано и питање покретања рада бање Губер.

- У овим активностима веома нам је важна подршка коју имамо од Владе Републике Српске. Обећано нам је да ће у Сребреницу доћи тимови из министарстава туризма и просторног уређења, који ће нам помоћи да ријешимо нека грађевинска питања како бисмо бар један дио бање ставили у функцију - рекао је Грујичић и додао да ће након тога услиједити активности с циљем развоја здравственог туризма.

Општина, истиче Грујичић, рачуна на финансијску помоћ Владе, али и тражи инвеститоре који су заинтересовани за улагања у ту бању.

У оквиру капиталних инвестиција за ову годину, Скупштина је планирала око два милиона марака за израду пројектне документације и изналажење модела за активирање бање Губер у систем бања Републике Српске, те уређење излетишта са потребном инфраструктуром на простору бање.

- Разговараћемо и са власником изграђених објеката на локалитету бање и очекујемо да ћемо постићи договор - рекао је Грујичић.

Одборник у Скупштини општине Сребреница Радомир Павловић истиче да је оживљавање бање Губер један од најважнијих пројеката у општини и цијелој регији. Он подсјећа да је формиран тим здравствених радника који су у оквиру сребреничког Дома здравља почели експериментално лијечење водом Губера.

- Резултати анализе воде, коју је радио Технолошки факултет из Зворника, потврдили су да је сачуван њен састав и квалитет. Постигнути су изванредни резултати код пацијената који су лијечени  у Дому здравља од анемије, кожних и других болести - нагласио је Павловић, који је радио као љекар у том тиму.

Сребреничанин Маринко Секулић каже да је бања Губер била једно од стратешких опредјељења у развоју те општине.

- Забиљежено је да је годишње у Сребреници било 90.000 ноћења и три милиона долара прихода - навео је Секулић и додао да вода Губера, која се продавала у боцама као лијек, нажалост, отиче у канализацију.

Вода као лијек

Вода Црног Губера проглашена је крајем 19. вијека за један од најбољих жељезно-арсенских природних врела у Европи. Љечилиште “Губер” званично је отворено 1951. године, а пет година касније вода Губера проглашена је лијеком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана