Avanturisti hrle na Taru i Drinu

Radmila Đević
Avanturisti hrle na Taru i Drinu

Foča - Rafting kampovi na Tari i Drini, kao turistički biser Foče, otvorili su svoj dnevnik u koji će se do kraja septembra upisati mnogi ljubitelji avanturističkog turizma.

Sezona je krenula, a u rafting avanturu najuzbudljivijim dionicama Drine i Tare do sada se upustilo više hiljada turista. Rafteri su unaprijedili ponudu, podigli standard, ali i bezbjednost gostiju, posebno na čamcima.

- Sezona je dobro počela, vrijeme nam ide na ruku, u kampovima je veliki broj gostiju iz cijelog svijeta. Posjećenost je u odnosu na lani dvostruko veća. Osim raftinga, za koji ne jenjava interesovanje, tu je i planinski turizam na Zelengori, safari ture, obilazak pješčanih piramida... Imamo dosta povoljnih paketa, popusta - kaže predsjednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović.

U rafting centru Bastasi na raspolaganju je više od 1.000 kreveta, a dvadesetak kampova se bavi raftingom.

- Najviše je bilo gostiju za 1. maj, a puno turista je došlo iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske - kaže menadžer i skiper rafting kampa "Tara raft" Mirko Davidović.

Josipa Ivanković iz Subotice već drugi put je u Bastasima.

- Nikada kraja uzbuđenjima, sve je lijepo, priroda i ljubazni domaćini. I kada niste u rafting avanturi, avantura je i samo sjedenje kraj rijeke - kaže Ivankovićeva.

Kamp "Tri vodenice" nedavno su posjetili poznati srpski režiser Emir Kusturica, pjesnik Matija Bećković i njegova kćerka poznata novinarka Olja i slavni košarkaš Željko Rebrača.

- Gosti dolaze stalno, a od juna su nam najavljeni strani turisti u grupama - kaže vlasnik ovog kampa Miomir Savić.

Rafting je postao zaštitni znak Foče i pored Nacionalnog parka "Sutjeska" je najtraženiji među turistima.

- Rafting nam donosi mnogo novca i koristi. Uz njega je turistička ponuda naše opštine kompletna, a svi Foču širom svijeta prepoznaju po Drini i Tari, jer je većina već tu bila. Afirmisan je i planinski turizam koji je usko vezan sa raftingom - kaže direktor Turističke organizacije Foča Ljeposava Đajić.

Rafteri očekuju da će sezonu poboljšati završetak obnove puta prema Šćepan Polju i privući turiste koji se upisuju u dnevnik petomjesečne avanture.

Turizam razvojna šansa

Turistička sezona juče je zvanično otvorena u Nacionalnom parku "Sutjeska". Direktor ove ustanove Zoran Čančar kaže da gosti iz svih krajeva svijeta već pristižu u najstariji nacionalni park u BiH.

- Nacionalni park "Sutjeska" bio je domaćin velikih manifestacija "Šumarijada" i "Univerzijada". Za vikend su već najavljeni novi gosti, sve je već rezervisano, a obogaćena je ukupna turistička ponuda - rekla je Ljeposava Đajić.

Načelnik Foče Radisav Mašić rekao je da je turizam razvojna šansa opštine i da će raditi na što većem iskorišćavanju potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana