“Архипелаг” први завртио траку

Љ. А.
“Архипелаг” први завртио траку

Бијељина - Филмом “Архипелаг” у бијељинском Музеју Семберије отворена је овогодишња смотра Етнолошког филма коју ова установа културе реализује у сарадњи са Етнографским музејом у Београду по девети пут.

Прве вечери посјетиоци су имали прилику да погледају три филма, италијанско-ирански  “Архипелаг”,  српски “Циповка - хлеб који се смеје на Месец”, те белгијски филм “Девојка са Уесана”.

Према ријечима Тање Лазић из Музеја Семберије 12 филмова који ће бити приказани су из такмичарског програма овогодишњег 27. међународног фестивала етнолошког филма и два из информативног програма.

-        Публика ће имати прилику да погледа филмове из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Македоније, Шпаније, Белгије, Италије и филм рађен у копродукцији Ирана и Италије - рекла је Лазићева.

Она је рекла да се филмови баве традицијом, обичајима различитих народа како нашег народа тако и других народа, и да је значај ових филмова за нашу средину вишеструк.

-        Мислим да је значај у томе што нам различите животе, различитих народа приближава како кроз традиционалне вриједности, тако и савремене. Посебно је значајно ако говоримо о нашем народу јер се у многим филмовима баве различитим темама из традиционалног живота. Занимљив филм  у том смислу је “Свадбени обичаји у космајском крају” из Србије, казала је Лазићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана