Апел за бесплатну вожњу ђака шаљу на адресу Владе РС

Милијана Латиновић
Апел за бесплатну вожњу ђака шаљу на адресу Владе РС

Бањалука - Вишечлане породице у Српској још чекају одговор општина и градова у вези са иницијативом коју су покренуле прије седам мјесеци да средњошколци и студенти из ових породица буду ослобођени плаћања мјесечне карте и најављују да ће помоћ у рјешавању овог проблема затражити од Владе РС.

Иницијативу, коју је покренуло Удружење родитеља са четворо и више дјеце РС "Четири плус", подржало је и Министарство саобраћаја и веза РС које је у августу прошле године апеловало на локалне заједнице да одрже састанке са превозницима и обезбиједе субвенције за ђаке и студенте из ових породица. Из министарства су тада навели да подржавају ову иницијативу удружења како би допринијели у стварању услова за што квалитетнији живот грађана Српске.

Предсједник Удружења "Четири плус" Јован Радовановић каже да је жалосно што у локалним заједницама ни мјесецима након што су им упутили допис немају слуха за ове проблеме.

- Нико се не оглашава поводом нашег дописа. Једном приликом рекли су нам у општинским и градским управама да допис није стигао до момента креирања буџета. Ове седмице упутићемо допис и премијерки РС Жељки Цвијановић - рекао је Радовановић и подсјетио да бесплатан превоз траже за око 300 ђака са подручја бањалучке регије, те да у осталих седам локалних заједница којима су послали допис има још толико ђака чији родитељи мјесечно морају да издвоје и до 50 КМ за карту.

Допис, којим траже да ђацима и студентима буде обезбијеђен бесплатан превоз, Удружење "Четири плус" упутило је на адресу градских управа Бањалуке, Требиња и Добоја, те општина Пале, Брод, Сребреница, Прњавор и Лакташи.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да у овој години нису планирана додатна средства за субвенционисање градског и приградског превоза, те да је рад овог удружења град поприлично финансијски подржао.

- Помажемо удружењу вишечланих породица кроз обезбјеђивање простора за рад, финансирање њихових пројеката и кроз грант за невладине организације. Обезбјеђујемо уџбенике, школски прибор и стипендије. Када су у питању аутобуске карте, постоје различите скале за ђаке, студенте и пензионере и кроз ту класификацију цијена већ је обезбијеђен практично дио субвенционисања - истакао је он.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да још нису разматрали ову иницијативу, али да ће се она наћи пред одборницима на некој од идућих сједница Скупштине.

- Сигурно ћемо разматрати тај приједлог и покушати да нађемо неко рјешење - кратко је поручио Југовић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић ипак тврди да ова општина обезбјеђује бесплатан превоз за све ученике основних и средњих школа на својој територији.

- Издвајамо око 100.000 КМ годишње за превоз ђака у нашој општини, а осим тога, 120.000 марака из општинске касе је намијењено за стипендирање студената - рекао је Јовичић.

У општини Сребреница кажу да је годишње око 300.000 марака предвиђено за превоз ђака.

- Општина је врло разуђена, има ђака који путују из села удаљених и до 30 километара. Основци су ослобођени плаћања превоза, а користимо прилику тамо гдје има простора да се повезу и средњошколци. Е сад, да ли неко од њих плаћа превоз, стварно не знам, морао бих то провјерити - рекао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић. 

Ђаци путници

Министарство просвјете и културе РС плаћа превоз за све ученике који станују на удаљености већој од четири километра, за шта Влада РС издваја око 4,6 милиона КМ годишње.

У Српској је лани било око 21.000 ученика који су путовали до школе, а највише ђака путника, чак 520, било је у Основној школи "Петар Кочић" у Тополи код Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана