Ансамбл Крива река са Космета наступио пред зворничком публиком

Срна
Ансамбл Крива река са Космета наступио пред зворничком публиком

Зворник - У зворничком Дому омладине вечерас је одржан концерт народних пјесама и игара на коме су наступили чланови Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Крива Река" из мјеста Беривојце, код Косовске Каменице.

Домаћин ансамбла "Крива Река" био је КУД "Свети Сава" из Зворника који је на концерту наступио са својим репертоаром.


Госте је у име Градске управе Зворник поздравио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Зворника Милан Цвјетиновић и пожелио им добру игру и пријатан боравак у овом граду.

Кореограф и оснивач КУД-а "Крива Река" Драган Антић рекао је новинарима да се ансамбл из српске јужне покрајине зворничкој публици представио играма из Криве Реке, Пчиње, Старе планине и Куманова.

Антић је подсјетио да је КУД "Крива Река" основан 2000. године и нагласио да је ансамбл настао у вријеме када су се скоро сви исељавали са Косова.

"Зарекао сам се да нећу дозволити неким људима да униште оно што је српско и свето на Косову и надам се да сам успио у томе", рекао је Антић.

Он је појаснио да су Беривојце мало мјесто са око стотину српских кућа, док је све остало албанско и истакао да у том окружењу ансамбл ради и истрајава већ осамнаесту годину доста успјешно.

"У таквим условима јесте успех, пре свега, да се очува култура српског народа, да се деца окупљају, да сачувају обичаје, игру, песму, костиме, ношњу из тог краја, што је немерљива вредност", рекао је Антић.

Истичући да већ осамнаест година ансамбл "Крива Река" његује тај дио културе Србије, Антић је рекао да су наступи на фестивалима у иностранству једини излаз ових младих људи из гета у којем се налазе.

Он је додао да у КУД-у "Крива Река" вјежба и игра узраст од четири до 24 године са око педесеторо дјеце, јер у том мјесту има мало Срба.

"И поред свих потешкоћа са којима смо суочени гостовали смо на фестивалима у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, широм Србије и четири пута у Републици Српској", истакао је Антић.

Он је додао да су позвани да наредне године наступе на фестивалу фолклора у Барселони и истакао да ће гостовати ако обезбиједе око 6.000 евра за путовање.

Организатор концерта је Дом омладине, а покровитељ град Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана