Amputirci iz Istočnog Sarajeva prepuni utisaka: Bratsko sunce i duh pravoslavlja jači od prepreka

Milijana Latinović
Amputirci iz Istočnog Sarajeva prepuni utisaka: Bratsko sunce i duh pravoslavlja jači od prepreka

Banjaluka - Kada poslije 22 dana vožnje biciklom i 2.580 pređenih kilometara ugledate sunce iznad bratske Rusije i Crveni trg u Moskvi, osjetite ljubav i duh pravoslavlja, svaki umor prestaje, a čovjek zaboravi na probleme i sve što ga svakodnevno sputava.

Ovim riječima je Srđan Jeremić iz Istočnog Sarajeva opisao dolazak u Rusiju i avanturu na koju se uputio sa svojim prijateljem Dejanom Zvizdalom. Njih dvojica su, rušeći predrasude o licima sa invaliditetom, 30. jula, na praznik Ognjene Marije, biciklima krenuli iz Istočnog Sarajeva u Moskvu. Jeremiću je zbog posljedica ranjavanja u minulom ratu amputirana šaka, a njegov prijatelj Zvizdalo je kao osmogodišnjak u ratu ostao bez obje noge. Ipak, to ih nije obeshrabrilo u ostvarenju njihovih snova.

- Nismo dozvolili da to što smo amputirci bude prepreka, a ovim smo to i dokazali. Prolazeći kroz Mađarsku ljudi su nas u čudu gledali, nisu vjerovali da moj drug Dejo, bez obje noge, sa svojim šarenim protezama vozi bicikl. Oni su se čudili, a mi sa osmijehom nastavljali dalje ka svom cilju - ispričao je Jeremić, koji je i predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo.

Misija ovog putovanja, koje je završeno 27. avgusta, bila je i ostvarenje saradnje sa udruženjima invalida u Moskvi.

- Oni su toliko daleko od nas da ne znam šta bih vam rekao. Imaju sve, od sportskih terena prilagođenih osobama sa invaliditetom, do bazena za slijepe osobe - rekao je Jeremić.

Kazao je da su se dogovorili o saradnji sa organizacijom invalida iz Moskve. Ističe da su ih domaćini lijepo prihvatili, obezbijedili im udoban smještaj, ali izuzev onih malo starijih Rusa, koji pamte i Olimpijadu u Sarajevu, malo ko zna gdje je RS.

- Objašnjavali smo im da mi nismo Srbi iz Srbije, već iz Republike Srpske, te da je RS entitet u BiH. Nažalost, za njih je rat jedina asocijacija na BiH - kazao je Jeremić.

Za Zvizdala je put u Moskvu na dva točka neprocjenjivo iskustvo.

- Oduševljen sam činjenicom koliko su invalidi u Moskvi posvećeni sportu i koliko ulažu u treninge - kazao je on.

Dodaje da je put do odredišta prošao bez ijednog kvara na biciklu, a osim vremenskih uslova, visokih temperatura na putu kroz Srbiju i kiše pred Moskvom, nisu imali većih problema.

- Ako Bog da iduće godine biciklima idemo na Svetu goru, četvrti put - dodao je Zvizdalo.

Amputirci ističu da bi ova avantura bila nemoguća bez podrške, kako porodica, tako i sponzora. Plemenitost njihovog podviga prepoznao je predsjednik RS Milorad Dodik, Ambasada Rusije u BiH, Kompanija "m:tel", Benzinske stanice "Nestro petrol" i mnogi drugi.

Milion pregleda

Predsjednik Udruženja amputiraca iz Istočnog Sarajeva Srđan Jeremić zahvalio je svim medijima u Srpskoj koji su svakodnevno izvještavali o njihovoj avanturi.

- Hvala vašoj medijskoj kući i hvala svima koji su nas pratili na ovom putovanju. Kolega koji je pratio objave u medijima kaže da su tekstovi o nama imali oko milion pregleda - kazao je Jeremić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana