Ампутирци из Источног Сарајева препуни утисака: Братско сунце и дух православља јачи од препрека

Милијана Латиновић
Ампутирци из Источног Сарајева препуни утисака: Братско сунце и дух православља јачи од препрека

Бањалука - Када послије 22 дана вожње бициклом и 2.580 пређених километара угледате сунце изнад братске Русије и Црвени трг у Москви, осјетите љубав и дух православља, сваки умор престаје, а човјек заборави на проблеме и све што га свакодневно спутава.

Овим ријечима је Срђан Јеремић из Источног Сарајева описао долазак у Русију и авантуру на коју се упутио са својим пријатељем Дејаном Звиздалом. Њих двојица су, рушећи предрасуде о лицима са инвалидитетом, 30. јула, на празник Огњене Марије, бициклима кренули из Источног Сарајева у Москву. Јеремићу је због посљедица рањавања у минулом рату ампутирана шака, а његов пријатељ Звиздало је као осмогодишњак у рату остао без обје ноге. Ипак, то их није обесхрабрило у остварењу њихових снова.

- Нисмо дозволили да то што смо ампутирци буде препрека, а овим смо то и доказали. Пролазећи кроз Мађарску људи су нас у чуду гледали, нису вјеровали да мој друг Дејо, без обје ноге, са својим шареним протезама вози бицикл. Они су се чудили, а ми са осмијехом настављали даље ка свом циљу - испричао је Јеремић, који је и предсједник Удружења ампутираца Источно Сарајево.

Мисија овог путовања, које је завршено 27. августа, била је и остварење сарадње са удружењима инвалида у Москви.

- Они су толико далеко од нас да не знам шта бих вам рекао. Имају све, од спортских терена прилагођених особама са инвалидитетом, до базена за слијепе особе - рекао је Јеремић.

Казао је да су се договорили о сарадњи са организацијом инвалида из Москве. Истиче да су их домаћини лијепо прихватили, обезбиједили им удобан смјештај, али изузев оних мало старијих Руса, који памте и Олимпијаду у Сарајеву, мало ко зна гдје је РС.

- Објашњавали смо им да ми нисмо Срби из Србије, већ из Републике Српске, те да је РС ентитет у БиХ. Нажалост, за њих је рат једина асоцијација на БиХ - казао је Јеремић.

За Звиздала је пут у Москву на два точка непроцјењиво искуство.

- Одушевљен сам чињеницом колико су инвалиди у Москви посвећени спорту и колико улажу у тренинге - казао је он.

Додаје да је пут до одредишта прошао без иједног квара на бициклу, а осим временских услова, високих температура на путу кроз Србију и кише пред Москвом, нису имали већих проблема.

- Ако Бог да идуће године бициклима идемо на Свету гору, четврти пут - додао је Звиздало.

Ампутирци истичу да би ова авантура била немогућа без подршке, како породица, тако и спонзора. Племенитост њиховог подвига препознао је предсједник РС Милорад Додик, Амбасада Русије у БиХ, Компанија "м:тел", Бензинске станице "Нестро петрол" и многи други.

Милион прегледа

Предсједник Удружења ампутираца из Источног Сарајева Срђан Јеремић захвалио је свим медијима у Српској који су свакодневно извјештавали о њиховој авантури.

- Хвала вашој медијској кући и хвала свима који су нас пратили на овом путовању. Колега који је пратио објаве у медијима каже да су текстови о нама имали око милион прегледа - казао је Јеремић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана