Александра Мракић из Градишке добитница награде Змијањче

Милан Вујић
Александра Мракић из Градишке добитница награде Змијањче

Градишка - Александра Мракић из Брезик Ламинаца у општини Градишка окитила се наградом "Змијањче", која се додјељује основцима у РС за прозна и поетска остварења у слободарском духу Петра Кочића.

Њену "Пјесму о Петру Кочићу" стручни жири је оцијенио најбољом у конкуренцији 30 приспјелих радова из свих дијелова Српске.

Ова ученица шестог разреда Основне школе "Свети Сава" у градишком насељу Дубраве веома рано је закорачила у свијет пјесништва. Већ од другог разреда њени стихови су одушевљавали жири на литерарним конкурсима.

- Волим да пишем пјесме и често се пријављујем на конкурсе, а посебно ми је задовољство што сам добила награду "Змијањче" - рекла је Александра.

Она наводи да радо чита дјела Петра Кочића па јој није било тешко написати пјесму о овом народном трибуну.

- Живио је у сиромаштву и био велики борац за правду. Зато сам одлучила да стихове посветим његовој патњи и борби да отјера аустроугарске окупаторе из своје земље - прича Мракићева, која је недавно освојила награду и на литерарном конкурсу "Прољеће у нашем крају".

Директор ОШ "Свети Сава" Рајна Солдат сматра да је "Змијањче" дошло у праве руке.

- Веома нас радује чињеница да је секретар друштва рекао да је јако велика ствар да ученица овог узраста напише овакав рад. Ово престижно литерарно признање представља част за цијелу школу. Александрин успјех говори да школа посвећује пажњу српском језику и његовању лика и дјела Петра Кочића, као и другим вриједностима битним за будући живот те дјеце - истакла је Солдат.

Награда "Змијањче" Мракићевој ће званично бити уручена 30. августа на Кочићевом огњишту у Стричићима у оквиру манифестације "Кочићев збор", гдје ће талентована ученица публици рецитовати стихове "Пјесме о Петру Кочићу".

Расадник талената

Основну школу "Свети Сава" у Дубравама код Градишке похађа 299 ученика, а многи од њих су добитници признања на регионалним и републичким такмичењима.

У школи дјелују бројне секције у којима ђаци и наставници вриједно раде. Школа је почела са радом давне 1886. године, а многе генерације ће остати упамћене по освојеним наградама на разним такмичењима.

 

Дио "Пјесме о Петру Кочићу"

Рођен је у Стричићима код Бањалуке

осјетио је живот пун патње и муке,

за вријеме аустроугарске окупације

борио се за права своје нације,

Све су његова књижевна дјела

положај сељака истаћи хтјела,

док су их пљачкале туђинске власти

Петар Кочић их је покушао спас’ти.

Петру је била животна жеља

из земље истјерати непријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана