Akademija povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Srna
Akademija povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Prijedor - Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora organizovalo je večeras koncertne akademije u Pozorištu Prijedor što je bila kruna obilježavanja 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

Direktor ovog udruženja Željko Šormaz izjavio je novinarima da su se opredijelili da nizom manifestacija ove godine obilježe taj vrlo značajan datum u istoriji srpskog naroda.


"Željeli smo da damo svoj doprinos obilježavanju ovog velikog datuma, dajući hronološki prikaz prilika uoči tog rata, pa do samog kraja i velike pobjede", rekao je Šormaz.

Član ovog udruženja Dejan Karlica je u uvodnoj riječi na večeranjoj akademiji istakao da je namjera bila da se na ovaj način oda dužno poštovanje jednom od najvećih stradanja srpskog, ali i drugih naroda u tom ratnom sukobu.

"Nepodijeljeno je mišljenje da je to najslavnije ratovanje i najslavniji podvizi kako pojedinaca, tako i cjelokupog naroda u našoj istoriji koji zauvijek ostaju u udžbenicima istorije i utkani u identitet srpskog naroda", rekao je Karlica.

U večerašnjem programu učestvovalo je Akademsko društvo "Novi Beograd", KUD "Knešpolje" iz Knežice, članovi Udruženja za očuvanje tradicije, glumci prijedorskog Pozorišta i Svetlana Spajić, izvođač tradicionalne srpske pjesme.

Obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, počelo je predavanjem Borivoja Miloševića o temi "Sto godina od kraja Velikog rata, slobode i ujedinjenja", a završava se predavanjem Svetlane Spajić o temi "Srpsko tradicionalno pjevanje danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana