Агонија радника Униса нема краја

Милијана Латиновић
Агонија радника Униса нема краја

Дервента - Све наде радника дервентске Фабрике цијеви "Унис", који су и даље у генералном штрајку, да ће њихови захтјеви бити испуњени су потонуле, јер, како кажу, управа предузећа не мари за њихова права, нити се назире рјешење за њихове проблеме.

Запослени у некадашњем дервентском гиганту 11. октобра су ступили у генерални штрајк, јер им није исплаћена јулска плата, превоз за фебруар, нити је обезбијеђено пензионисање радника који су стекли услове за пензију.

Од свих захтјева које су изнијели пред руководство предузећа испуњен је само један, односно омогућено им је да овјере здравствене књижице до краја овог мјесеца.

Предсједница Синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић рекла је за "Глас Српске" да се све свело на празна обећања.

- Осим што можемо овјерити књижице до краја овог мјесеца ништа више није испоштовано. Речено нам је да новца нема и да послодавац чека да добије неки кредит, па ће од тог новца наводно нама исплаћивати плате. Ми ни у то не вјерујемо - рекла је Миланковићева.

Додала је да је руководство запосленима у уторак на састанку забранило да причају о послу који "Унис" треба да склопи са руском компанијом.

- Траку за цијеви која наводно већ мјесецима стиже из Русије још нисмо добили, а на састанку нам је забрањено и да је спомињемо. Речено нам је да ми не треба да водимо бригу о репроматеријалу, да се то нас не тиче - додала је Миланковићева.

Изјаву менаџмента ове фабрике јуче нисмо успјели да добијемо, јер на телефонске позиве нису одговарали ни директор "Униса" Душан Живковић, као ни члан Управног одбора предузећа Милорад Ђорђевић.

Управа "Униса" већ неко вријеме најављује велики посао са једном руском компанијом, који би посрнулу фабрику требало да дигне из пепела. Раније се спекулисало да је нови партнер "Униса" руски металски завод "Магнитогорск".

"Унис" запошљава око 170 радника, а након што је запао у проблеме, посегао је за реструктурирањем. Од судбине "Униса" зависи којим ће путем кренути и Извозно-кредитна агенција (ИГА) БиХ. Колапс "Униса" довео је у проблеме ИГА, која му је 2013. године издала гаранције вриједне скоро 200 милиона марака, иако је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Стари дуг

Радници дервентског "Униса" не могу да остваре ни права која су им дата планом реструктурирања фабрике.

Предузеће им из ранијег периода дугује 24 плате, а исплата тог дуга у ратама требало је да почне још прије годину.

- Договорено је да наплату дуговања тражимо судским путем уколико не буде поштован план исплате. Међутим, сада кад смо покушали путем суда да тражимо извршење, сазнали смо да је суд у овом случају заказао и да нам никада нису достављена извршна судска рјешења на основу којих бисмо тражили зарађени новац. Још једном смо преварени - рекла је Радослава Миланковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана