Аџић: Сава расте, али нема мјеста паници

Срна
Аџић: Сава расте, али нема мјеста паници

Градишка - Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је данас да расте водостај ријеке Саве у овој општини, те да постоји пар критичних тачака, али да ситуација није алармантна и да нема мјеста паници.

Према подацима Хидрометеоролошког завода Српске, водостај ријеке Саве у Градишци у 15.00 часова износио је 850 центиметара, што је за 120 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава.


Аџић, који је и командант Штаба за ванредне ситуације, истакао је да се прати ситуација на подручју општине те да су све екипе на терену.

Он је нагласио да на насипу у Доњој долини постоји клизиште, али да стање није критично и да Сава није дошла до тог нивоа. Аџић каже да су представници "Вода Српске" на терену и да су спремни уколико буде потребе да превентивно дјелују.

Аџић је рекао да је Сава у небрањеним подручјима Врбашке, Бистрице и Гашнице заплавила викендице и стамбене објекте.

Он је истакао да је током јучерашњег дана угроженом становништу пружена помоћ у виду евакуисања стоке, допремања воде, хране и чизама.

Аџић је додао да је, због изливања Саве од јутрос непроходан магистрални пут Градишка-Козарска Дубица.

Према његовим ријечима, у фукцији су све црпне станице - Лиман, Кеј, Доња долина и Матура, те додао да око црпне станице Доња долина има поплављених пољопривредних површина, али и да су сви агрегати у фунцији и под надзором "Вода Српске".

"Црпна станица Кеј у суботу, 17. марта, појачана је са још једном пумпом која уз рад друга два агрегата успијева да одржи ниво воде на 220 центиметара, чиме се спречава враћање канализационе воде у подрумске просторије у насељу Сењак", додао је Аџић.

Припадници Цивилне заштите данас су поставили вреће са пијеском којима су на кеју затворена сва степеништа.

Аџић је додао да се вода на пропустима за степеништа може излити тек ако водостај нарасте још око 50 центиметара и да се баријере подижу из превентивних разлога.

Он је замолио грађане да буду стрпљиви и сабрани, да не стварају панику, јер ситуација није алармантна.

Иако старији становници Градишке памте 1974. годину када је водостај Саве био пар центиметара испод девет метара, а 2014. године више од 870 центиметара, на званичној страници Републичког хидрометеоролошког завода наведено је да је Сава историјски максимум достигла управо на данашњи дан, 19. марта 1947. године, када је водостај достигао 855 центиметара.

Сава данас расте око једен центиметар по сату па се очекује да ће до 21.00 час овај историјски водостај бити премашен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана