Adžić: Gradiška nema smještajni kapacitet za prihvat migranata

Srna
Adžić: Gradiška nema smještajni kapacitet za prihvat migranata

Gradiška - Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić upozorava da ova lokalna zajednica nema kapacatitete za smještaj migranata i ističe da ovo pitanje zahtijeva ozbiljan pristup, budući da postoji opsanost od ugrožavanja bezbjednosti.

"To je veliki problem koji zahtijeva ozbiljan pristup i maksimalnu posvećenost, a ne da se olako daju paušalne izjave", rekao je novinarima Adžić, komentarišući mogućnost da bi u opštinu moglo biti upućeno 1.500 migranata.

Adžić je upozorio da postoji opasnost od narušavanja bezbjednosti jer su migranti prepušteni sami sebi, idu iz očaja, pa u takvim situacijama dolazi do sukoba među njima, ali i njih sa domicilnim stanovništvom u mjestima u koja dođu.

"To nije naivno. Tom problemu je trebalo posvetiti pažnju mnogo ranije, imajući u vidu da su Mađarska, Hrvatska, Slovenija i druge zemlje ranije zatvorile svoje granice za migrante i da im je kao jedina maršuta preostala BiH", kaže Adžić.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske na vrijeme upozoravala zajedničke instutucije BiH da Srpska neće moći zbrinuti migrante.  

"Večernje novosti" pišu da se u Sarajevu pojavila karta i raspored za smještaj 11.000 migranata u četiri grada Republike Srpske - Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju, te opštinama Višegrad i Gradiška.

"Sve više se govori da postoji prećutni plan Savjeta ministara da Republika Srpska primi 11.000 migranata, od kojih bi po 2.500 otišlo u Bijeljinu i Trebinje, 2.000 u Zvornik, po 1.500 u Banjaluku i Gradišku, dok bi 1.000 migranata završilo u Višegradu", saznaju "Novosti" od izvora bliskih Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana