Adrenalin i zabava carovali Drinom

Radmila Đević
Adrenalin i zabava carovali Drinom

Foča - Više od 200 mladih iz svih krajeva BiH, Srbije i Hrvatske uživali su u regati gornjim tokom Drine, atraktivnim spustovima čamcima i drugim brojnim sadržajima, u okviru prve "Drinske avanture" koja je proteklog vikenda održana u Foči.

Uz moto "Gdje nastaje Drina, počinje avantura" mladi su iskusili avanturistički spust od Rafting centra "Bastasi" do Akva parka "Ušće", dug 15 kilometara.

- Provod je odličan. Ovo je veoma lijepa manifestacija i trebalo bi češće da se održava, a dolazim sigurno i dogodine - rekla je Anđela Ikonić iz Trnova.

Jelena Pikić došla je iz Trebinja isključivo zbog "Drinske avanture" i imala je sve pohvale za ovu manifestaciju.

Na čamcu je bila i grupa studenata Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta u Foči.

- Drago mi je što ovaj grad ima toliko manifestacija u različitim sferama, pa i u ovoj. Ovo je odlično iskustvo -kazao je student Medicinskog fakulteta Boris Sredojević.

Ukupan nagradni fond za trku bio je 1.000 KM, ali je na kraju dogovoreno da ne bude dodjele nagrada već je novac utrošen na sve učesnike. Nakon spusta druženje na Drini nastavljeno je "Igrama bez granica" i di-džej žurkom na fočanskom Akva parku.

- Cilj manifestacije je promocija Drine, turizma, kvalitetne zabave i mobilnosti mladih, a u tome smo sigurno i uspjeli. Mnogo nam znači i podrška organizatora Drinske regate iz Bajine Bašte - rekao je predsjednik Omladinskog pokreta iz Foče i organizacionog odbora manifestacije Mladen Mandić.

Omladinskom pokretu podrška u organizaciji "Drinske avanture" stigla je i od Ministarstva porodice omladine i sporta RS, opštine Foča i lokalnih rafting klubova i preduzetnika. 

"Drinska avantura" otvorila je i mogućnost prekogranične saradnje opština koje gravitiraju uz Drinu. Predstavnici opština Višegrad, Novo Goražde, Goražde, Bajina Bašta i Foča imali su priliku da razmijene iskustva u organizaciji turističkih manifestacija i dogovore zajedničke projekte. 

- Već smo razgovarali i o mogućnostima iskorištavanja evropskih fondova - rekao je službenik za turizam Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta Siniša Spasojević.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić kazao je da postoje brojni razlozi zbog kojih Drina može biti zajednički turistički potencijal kojim se može obogatiti turistička ponuda svih opština koje se nalaze u njenom slivu.

- Očekujemo da uskoro bude otvoren novi poziv za prekograničnu saradnju između BiH i Srbije koji će se bazirati na zaštiti prirodnih i valorizaciji kulturno-istorijskih dobara. Mislimo da sa Bajinom Baštom taj potencijal može biti vrlo iskoristiv - rekao je Mašić.

Koncert

U okviru ove manifestacije u subotu je na platou fočanskih bazena održan koncert grupe "Zabranjeno pušenje". Najbolje ocjene organizatorima stigle su i od frontmena Davora Sučića, poznatijeg kao Sejo Sekson, koji je prvi put nastupio u Foči. Mladima je poručio da treba da dolaze na ovakve manifestacije i spajaju zabavu i sport.

- Lijepo je što su ovakva dešavanja posljednji bastioni populacije koja želi da se druži i zabavlja - rekao je Sučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana