Адреналин и забава царовали Дрином

Радмила Ђевић
Адреналин и забава царовали Дрином

Фоча - Више од 200 младих из свих крајева БиХ, Србије и Хрватске уживали су у регати горњим током Дрине, атрактивним спустовима чамцима и другим бројним садржајима, у оквиру прве "Дринске авантуре" која је протеклог викенда одржана у Фочи.

Уз мото "Гдје настаје Дрина, почиње авантура" млади су искусили авантуристички спуст од Рафтинг центра "Бастаси" до Аква парка "Ушће", дуг 15 километара.

- Провод је одличан. Ово је веома лијепа манифестација и требало би чешће да се одржава, а долазим сигурно и догодине - рекла је Анђела Иконић из Трнова.

Јелена Пикић дошла је из Требиња искључиво због "Дринске авантуре" и имала је све похвале за ову манифестацију.

На чамцу је била и група студената Медицинског и Богословског факултета у Фочи.

- Драго ми је што овај град има толико манифестација у различитим сферама, па и у овој. Ово је одлично искуство -казао је студент Медицинског факултета Борис Средојевић.

Укупан наградни фонд за трку био је 1.000 КМ, али је на крају договорено да не буде додјеле награда већ је новац утрошен на све учеснике. Након спуста дружење на Дрини настављено је "Играма без граница" и ди-џеј журком на фочанском Аква парку.

- Циљ манифестације је промоција Дрине, туризма, квалитетне забаве и мобилности младих, а у томе смо сигурно и успјели. Много нам значи и подршка организатора Дринске регате из Бајине Баште - рекао је предсједник Омладинског покрета из Фоче и организационог одбора манифестације Младен Мандић.

Омладинском покрету подршка у организацији "Дринске авантуре" стигла је и од Министарства породице омладине и спорта РС, општине Фоча и локалних рафтинг клубова и предузетника. 

"Дринска авантура" отворила је и могућност прекограничне сарадње општина које гравитирају уз Дрину. Представници општина Вишеград, Ново Горажде, Горажде, Бајина Башта и Фоча имали су прилику да размијене искуства у организацији туристичких манифестација и договоре заједничке пројекте. 

- Већ смо разговарали и о могућностима искориштавања европских фондова - рекао је службеник за туризам Спортско-туристичког центра Бајина Башта Синиша Спасојевић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић казао је да постоје бројни разлози због којих Дрина може бити заједнички туристички потенцијал којим се може обогатити туристичка понуда свих општина које се налазе у њеном сливу.

- Очекујемо да ускоро буде отворен нови позив за прекограничну сарадњу између БиХ и Србије који ће се базирати на заштити природних и валоризацији културно-историјских добара. Мислимо да са Бајином Баштом тај потенцијал може бити врло искористив - рекао је Машић.

Концерт

У оквиру ове манифестације у суботу је на платоу фочанских базена одржан концерт групе "Забрањено пушење". Најбоље оцјене организаторима стигле су и од фронтмена Давора Сучића, познатијег као Сејо Сексон, који је први пут наступио у Фочи. Младима је поручио да треба да долазе на овакве манифестације и спајају забаву и спорт.

- Лијепо је што су оваква дешавања посљедњи бастиони популације која жели да се дружи и забавља - рекао је Сучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана