22 године од егзодуса Срба из Доњег Вакуфа

Срна
22 године од егзодуса Срба из Доњег Вакуфа

Градишка - Поводом обиљежавања 22 године од егзодуса Срба из Доњег Вакуфа /Србобрана/, код спомен-крста у Ровинама данас је служен парастос за погинуле борце 19. Србобранске бригаде Војске Републике Српске, страдале српске цивиле из Доњег Вакуфа и погинуле борце из ове мјесне заједнице.

Вијенце су положили представници општине Градишка, Борачке организације општине Градишка и Мјесне борачке организације Ровине.

Замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић рекао је да општина, Борачка организација и мјесна заједница заједно морају да покрену активности да се у Ровинама изгради спомен-обиљежје свим погинулим борцима из ове мјесне заједнице.

"Покушаћемо у наредном периоду да обезбиједимо средстава за изградњу спомен-обиљежја, јер то погинули борци из ове мјесне заједнице заслужују", рекао је Жмирић.

Члан Савјета мјесне заједнице Ровине Дејан Јанковић, који је поријеклом из Доњег Вакуфа, навео је да је у овој општини по попису из 1991. живјело око 9.500 Срба, а према посљедњем попису у Доњем Вакуфу живи 107 Срба.

Јанковић каже да је у разговору са свештеником из Доњег Вакуфа сазнао да у овој општини не живи више од 50 Срба и да су међу њима углавном старији људи, чија дјеца живе свугдје по свијету и који се плаше да неће имати ко ни да их сахрани.

Он је истакао да је као четворогодишњак преживио егзодус из Доњег Вакуфа, да су свима који су напустили своје огњиште остале болне и тужне слике из тог времена, посебно онима који су изгубили своје најмилије.

Према његовима ријечима, у току ратних дејстава на подручја општине Градишка доселило се око 5.500 пријератних становника Доњег Вакуфа, а само у Ровинама живи их око 400.

Јанковић је навео да се годишњица егзодуса Срба из Доњег Вакуфа у Ровинама организује по други пут, те изразио наду да ће наредне године обиљежавање бити уприличено код новоизграђеног спомен-обиљежја погинулим борцима.

Бивши борац 19. Србобаранске бригаде Предраг Васић истакао је да се бригада борила на бројним ратиштима и освјетлала образ својих предака, али да је имала веома тежак ратни пут.

"Успјели смо да одбранимо оно што је захтијевала врховна команда. Након четири године и 44 мјесеца бригада се морала повући на друге положаје, али прије тога су изашли цивили", рекао је Васић.

Након парастоса погинулим борцима, на спортском терену у Ровинама отворен је меморијални турнир у малом фудбалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана